Principalul aliat al lui Vladimir Putin: "Va fi război". Ce ar putea declanșa conflictul armat
Preşedintele din Belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că țara sa nu are absolut niciun interes în declanşarea unui război, iar un conflict ar putea izbucni numai dacă Belarus sau Rusia, aliatul său apropiat, ar fi atacate direct.
Author: Sorin Negru vineri 28 ianuarie 2022 , 15:17
Moscova şi Minskul se pregătesc de organizarea unor exerciţii militare comune în Belarus, la nord de Ucraina, luna viitoare, acestea intervenind pe fondul unei concentrări mai ample de trupe ruse în apropiere de frontiera ucraineană, ceea ce a generat temeri Occidentului că Rusia ar putea pregăti o invazie în Ucraina.
Liderul din Belarus a spus că aceste exerciţii vor ajuta Minskul să înţeleagă unde este necesară o concentrare de forţe şi că Belarus trebuie să-şi protejeze flancul sudic cu Ucraina, potrivit Agerpres.
Liderul din Belarus: "Deci, va fi un război sau nu? Da, va fi"
"Deci, va fi un război sau nu? Da, va fi. Dar numai în două cazuri: dacă se comite o agresiune directă împotriva Belarusului şi dacă aliatul nostru- Federaţia Rusă- este atacat direct", a declarat Lukaşenko, citat de Interfax.
Lukasenko a precizat că Belarusul va trebui să se implice într-un eventual conflict în cazul unui atac direct asupra Rusiei, în baza acordurilor care stau la temelia Uniunii statale Rusia-Belarus.
El a insistat că Belarus nu vrea categoric şi nu acceptă un război. "Dar liderii unor ţări au luat-o razna. Ei cred că pot câştiga un război. Nimeni nu va câştiga. Toţi vom pierde. De aceea, noi nu vrem război.
Am luptat deja. Poporul nostru a pierdut milioane de oameni în războaiele trecute", a spus Lukaşenko, fără să numească vreo ţară.
Trupe masive din Rusia, în Belarus
Liderul belarus a mai spus: "noi nu dorim să recroim lumea, să creăm probleme vecinilor", în timp ce regimul său este acuzat de provocarea unei crize a migranţilor la frontiera cu ţări membre ale UE, ca retorsiune la sancţiunile instituite de Uniunea Europeană după reprimarea brutală a mişcării de contestare de după controversata sa realegere în funcţie în august 2020.
Autorităţile americane au avertizat în 26 ianuarie regimul de la Minsk cu consecinţe grave dacă va permite ca teritoriul belarus să fie utilizat de trupele ruse pentru o invazie în Ucraina, potrivit unei declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.