VIDEO|Probleme cu purtatul măștii pe stradă, în vreme de caniculă
Peste zece județe din România au impus purtatul măștii în aer liber. De mâine 01 august 2020 purtatul măștii va deveni obligatoriu pentru toți românii. Cu ce probleme se confruntă oamenii pe stradă care poartă masca pe vreme de caniculă?!
Guvernul a decis ca comitetele județene pentru situații de urgență să decidă când și unde vor aplica noile restricții. Astfel că peste zece județe din România au impus purtatul măștii în aer liber. Masca obligatorie pe stradă este valabilă în următoarele județe: Constanța, Vrancea, Buzău, Prahova, Călărași, Iași, Vâlcea, Brașov, Galați, Dâmbovița, Argeș.
„Iarna când avem gripă poartă cineva mască? Și dacă sunt amendat ce? Nu port mască!” a transmis un bucureștean.
Decizia a fost propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și a fost aprobată de Guvern, însă fiecare Comitet Județean de Urgență decide când și unde va institui această măsură, la propunerea DSP, în funcție de evoluția epidemiei în fiecare județ. „Dacă e nevoie, e normal! Va limita răspândirea virusului!” a spus un bătrân, întrebat dacă este necesară decizia Guvernului de a purta masca pe stradă.
VIDEO|Probleme cu purtatul măștii pe stradă, în vreme de caniculă
„Trebuie să suportăm dacă vrem să supraviețuim! Asta este! Trebuie să ne protejăm!”, a transmis o doamnă.
Părerile de a purta masca chirurgicală în spațiile deschise sunt pro și contra, astfel că o doamnă a menționat neplăcerile pe care le întâmpină din cauza purtării măștii de dimineața până seara. „Am probat chestia asta, am făcut-o...nu știam cum să port masca de dimineața până seara. Nu știam de unde am durerile de cap îngrozitoare...după aceea am depistat...masca. Nu se mai oxigenează creierul. Riscăm să ne îmbolnăvim cum vor ei.
Dacă lumea nu iese în stradă, or să ne închidă în cuști cum ne-au mai închis două luni.” a declarat femeia.
Decizia Guvernului privind purtarea măștii obligatoriu pe stradă
Hotărârea Guvernului României cu privire la instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile deschise:
1.La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art.
12, cu următorul cuprins: „Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a
comitetului județean/ al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean/ al Municipiului București pentru situații de urgență.”