Procurorul revocat Mihaiela Moraru Iorga condamna DNA: "Mi-au sunat copilul in timp ce se afla la cursuri. Ma astept la orice"
Procurorul Mihaiela Moraru Iorga - revocata din DNA in luna iulie - se va putea intoarce la Directia Nationala Anticoruptie, a decis, marti, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia este valabila pana cand Curtea de Apel Bucuresti va solutiona definitiv solicitarea procurorului de anulare a deciziei de revocare.

Marti, Sectia pentru procurori a CSM a luat in discutie situatia procurorului Mihaela Moraru Iorga, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea ordinului de revocare a acesteia din DNA. Astfel, Sectia pentru procurori a CSM a decis ca Moraru Iorga se va putea intoarce la Directia Nationala Anticoruptie, pana la o decizie definitiva a instantei in privinta solicitarii de anulare a dispozitiei de revocare din DNA.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, in urma cu o saptamana, suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocata din DNA. De asemenea, instanta a decis sesizarea Curtii Constitutionale in privinta articolului de lege legat de procedura de revocare a procurorilor DNA. Decizia nu este definitiva.
Aseara, la Romania TV, Mihaiela Iorga a declarat ca fiica sa a fost sunata de un procuror de la DNA, in timp ce se afla la scoala.
"Din pacate, asa s-a intamplat, au sunat copilul in timp ce se afla la cursuri. Eu incerc sa imi tin copiii cat mai departe de acest conflict, pana azi am reusit. Astazi, prin bunavointa dansilor (procurorii DNA Ploiesti- n.r.), nu am mai avut cum sa opresc nimic", a declarat Mihaiela Iorga la Romania TV.
Ea a spus ca procurorii puteau sa o sune pe ea direct, pentru ca ii cunosc numarul de telefon.
"Exista modalitatile procedurale prevazute de cod: citare la domiciliu, citare la locul de munca, citare la telefonul cunoscut. Domiciliul era cunoscut, locul de munca era cunoscut, telefonul meu era cunoscut, pentru ca este trecut in lista cu posturile telefonice care se gasesc pe site-urile DNA. Si la Resurse Umane e numarul meu de telefon, mi-au adus la cunostinta reintegrarea. Am comunicat concediul medical, un numar de fax. Am discutat cu dansii, nu era nici o problema", a povestit Mihaiela Iorga.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Citeste si: „Din păcate” Ce a spus mama lui Smiley despre Gina Pistol, chiar în ziua nunții! Puțini știau- wowbiz.ro
Ea a mai aratat ca a fost sunata si mama ei.
" Cu mama nu am putut sa discut, este cardiaca, nu doresc sa dezvolt subiectul, tot ce am putut sa fac este sa o linistesc. Pe fica mea au sunat-o, i-au spus ca trebuie sa ia legatura cu mama. Cred ca fiica mea le-a dat un numar de telefon nici nu imi amintesc."
Mihaiela Iorga a luat legatura cu DNA pentru a se plange.
" Acest lucru chiar m-a revoltat si am contactat procurorul de caz. I-am spus ca nu este normal sa imi sune copilul. Mi-a confirmat. Explicatia a fost ca nu a discutat despre citare. In conditiile in care deja de joi dai pe surse ca sunt citata la DNA ca suspect pt savarsirea de infractiuni de coruptie pt ziua de vineri. Vineri nu se intampla, lasi sa treaca weekendul si luni suni. Eu il percep ca un act de intimidare."
In 5 iulie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru tulus si Mihaela Moraru Iorga de la DNA, dupa ce au fost audiati in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA.
Lui Moraru Iorga i s-a reprosat ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Doru tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea.
Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni. Luni, Inspectia Judiciara a anuntat ca procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef adjunct Marius Iacob si procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetati disciplinar in urma sesizarii formulate de cei trei procurori.
Mihaiela Moraru Iorga si Doru tulus au contestat si la CSM decizia de revocare, iar contestatiile acestora au fost respinse in sedinta de plen din 14 septembrie. Doru tulus si Mihaiela Iorga au sustinut, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca decizia de revocare din functii a fost luata fara respectarea legii si au acuzat rapiditatea procedurii, in conditiile in care Inspectia Judiciara urma sa inceapa un control la DNA.
Mihaiela Moraru Iorga- in cazul careia procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut revocarea pe motiv ca "nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte"- a spus, in plenul CSM, ca Dinu Pescariu, autorul denuntului la care a facut referire DNA, ar fi denuntat, de fapt, un posibil trafic de influenta din partea unui fost prim-ministru.
"Cererea de revocare este un adevarat fals intelectual. in cererea de revocare se precizeaza ca denuntatorul Pescariu Dinu Mihail a denuntat la data de 14.10.2016 o persoana pe nume Vanesa Iusuf si pe martor si pe cumparatorul de influenta Florica Claudiu, aspect neadevarat. Daca Inspectia Judiciara ar fi verificat sau daca Sectia de procurori ar fi solicitat acest document, ar fi vazut ca Pescariu Dinu Mihail, si nu voi merge mai departe sa dau date, a denuntat o cu totul alta persoana, a denuntat un posibil trafic de influenta savarsit de un fost prim-ministru si s-a denuntat pe el ca si cumparator de influenta", a spus Mihaiela Moraru Iorga.