Producatorii romani sunt fortati sa-si vanda produsele sub costul de productie

Producătorii români sunt forţaţi să-şi vândă produsele sub costul de producţie, practică interzisă în mod expres de legislaţia în vigoare, se arată într-o notificare trimisă de Federaţia Naţională Pro Agro hipermarketurilor.

A.S., miercuri 21 septembrie 2016 , 16:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Având în vedere modificarea şi completarea  Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, intrată in vigoare la data de 18 iulie, federaţia a decis să semnaleze marii jucători din industrie despre practicile neloiale şi nealinierea la cadrul legislativ a filialelor din România.
Potrivit documentului citat, cadrul legislativ a fost modificat având în vedere situaţia dificilă în care producătorii români au ajuns ca şi consecinţă directa a practicilor pe care le consideră abuzive ale marilor magazine.
“În acest sens legea interzice în mod expres facturarea de către magazin a oricărui tip de taxa sau serviciu, ori marile reâele, speculând poziţia dominantă, au ales să calculeze contravaloarea taxelor şi serviciilor în discounturi impuse unilateral”, susţin reprezentanţii Pro Agro, fără a da exemple concrete.
Pentru aceste motive membrii federaţiei solicită ca legislatia în vigoare să fie respectată, respectiv preţul de vânzare către consumator să fie suma preţului de achiziţie al produsului şi al adaosul comercial, fără orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producătorul în situaţia anterioară modificărilor legislative.
În notificare mai este menţionat faptul că niciuna dintre prevederile legale în favoarea producătorilor nu a fost respectată de condiţiile comerciale impuse.
Potrivit asociaţiei, termenul de maximum şapte zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri în sarcina producătorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vândute.
Cu alte cuvinte, marile magazine pot respecta  reducerea termenului de plată doar dacă producătorii suportă acest impact financiar.
În acelaşi timp, obligativitatea efectuării recepţiei la momentul livrării nu este respectată, marile magazine rezervându-şi dreptul de a returna eventualele neconformităţi oricând, ulterior livrării, returul produselor alimentare proaspete nefiind permis de legislaţia românească.
Legea adoptată în urmă cu două luni obligă marile reţele de hipermarketuri să vândă cel puţin 51% alimente provenit din lanţul scurt, astfel magazinele riscă amenzi de la 50.000 lei la 150.000 lei.

Având în vedere modificarea şi completarea  Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, intrată in vigoare la data de 18 iulie, federaţia a decis să semnaleze marii jucători din industrie despre practicile neloiale şi nealinierea la cadrul legislativ a filialelor din România. Potrivit documentului citat, cadrul legislativ a fost modificat având în vedere situaţia dificilă în care producătorii români au ajuns ca şi consecinţă directa a practicilor pe care le consideră abuzive ale marilor magazine.

“În acest sens legea interzice în mod expres facturarea de către magazin a oricărui tip de taxa sau serviciu, ori marile reâele, speculând poziţia dominantă, au ales să calculeze contravaloarea taxelor şi serviciilor în discounturi impuse unilateral”, susţin reprezentanţii Pro Agro, fără a da exemple concrete.

În notificare mai este menţionat faptul că niciuna dintre prevederile legale în favoarea producătorilor nu a fost respectată de condiţiile comerciale impuse. Potrivit asociaţiei, termenul de maximum şapte zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri în sarcina producătorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vândute. Cu alte cuvinte, marile magazine pot respecta  reducerea termenului de plată doar dacă producătorii suportă acest impact financiar.În acelaşi timp, obligativitatea efectuării recepţiei la momentul livrării nu este respectată, marile magazine rezervându-şi dreptul de a returna eventualele neconformităţi oricând, ulterior livrării, returul produselor alimentare proaspete nefiind permis de legislaţia românească.

Legea adoptată în urmă cu două luni obligă marile reţele de hipermarketuri să vândă cel puţin 51% alimente provenit din lanţul scurt, astfel magazinele riscă amenzi de la 50.000 lei la 150.000 lei, scrie News.ro.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si