Produsele care nu trebuie să lipsească din alimentație, mai ales pe timp de iarnă. Sunt foarte bogate în vitamina D
Vitamina D, esențială pentru organism. Lista alimentelor care te ajută să-ți iei aportul necesar în sezonul rece.
Vitamina D este esențială pentru funcționarea normală a organismului. Totuși, multe persoane se confruntă cu un deficit, în special în sezonul rece, atunci când scade și sistemul imunitar.
Pentru un sistem imunitar cât mai puternic chiar și la temperaturi scăzute, medicii recomandă un aport de vitamine pentru ca organismul să nu ducă lipsă prea mare de nutrienții necesari.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Chiar dacă multă lume se gândește că trebuie să ia doar suplimente din farmacie pentru un aport suplimentar de vitamina D, acest lucru nu este neapărat adevărat. Există alimente care, dacă sunt consumate constant, pot să te ajute să primești necesarul zilnic de vitamina D, pentru că aceasta se află în ele într-un procent semnificativ.
Alimentele pe care este foarte bine să le consumi, mai ales în sezonul rece, sunt: peștele, precum somonul și tonul, laptele, iaurtul, ciupercile, cotletul de porc, ouăle, sucul de portocale și cerealele.
Vitamina D are mai multe beneficii pentru corpul uman. Aceasta întărește oasele, este benefică pentru păr, unghii, dar și pentru sistemul nervos, încetinind îmbătrânirea celulară.
„Este bine acum să ne suplimentăm dieta cu vitamina D. Este important ca oamenii să își facă analiza 25-HO- vitamina D, asta să ceară la laborator. Dacă valoarea este aproximativ 50 de nanograme pe mililitru nu este nevoie să suplimentăm.
Dacă este 40 mai putem aștepta și dacă e la pragul de jos, de 30, oamenii pot începe să ia vitamina D. Dozele sunt foarte variabile, de la om la om. Supraponderalii sau obezii trebuie să ia cantități mai mari, pentru că vitamina D se depune în țesutul adipos. Persoanele mai brunete, cu tenul măsliniu, au nevoie de doze mai mari, ca și vârstnicii. Aceștia au nevoie de la 2000 până la 5000 de unități zilnic, dacă au și probleme autoimune”, a declarat Dr. Cezar, pentru FANATIK.RO.