VIDEO- Profesorii cercetați pentru violență fizică sau verbală la adresa elevilor ar putea fi suspendați

Profesorii cercetați pentru violență fizică sau verbală la adresa elevilor ar putea fi suspendați

Profesorii cercetați pentru violență fizică sau verbală la adresa elevilor ar putea fi suspendați

(Sursa foto: Pixabay)

Conform noului proiect de Lege a învățământului preuniversitar, cadrele didactice care sunt cercetate pentru violență fizică și verbală ar putea fi suspendate pe toată perioada anchetei disciplinare. În urma unui raport de specialitate realizat de specialiștii DGASPC, abaterile pot fi constatate.

Noul proiect de Lege a învățământului preuniversitar constă în suspendarea cadrelor didactice, suspecte de violență verbală și fizică pe întreaga perioadă a anchetei. În această categorie se încadrează profesorii care au săvârșit fapte de violență fizică și verbală, în cazul în care, nu reprezintă infracțiuni, dar și cei care pun în pericol sănătatea fizică sau psihică a elevilor, conform art. 204, alin. (6) din proiectul Deca. 

Profesori suspendați pentru violență fizică și verbală

Prin Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, profesorii trebuie să cunoască, să respecte și să aplice normele de conduită pentru menținerea sănătății fizice, psihice și morale a elevilor. De asemenea, sunt interzise orice fel de activități de corupție, se păstrează demnitatea și se recunoaște meritul personal al fiecărui elev.

Abaterile disciplinare ale cadrului didactic se sancționează, conform art.205:

„faptele de violenţă fizică şi/sau verbală, în situaţia în care, potrivit legii, nu reprezintă infracțiuni; orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor; manifestarea convingerilor politice şi prozelitismul religios în spaţiul şcolar, în situaţia în care, potrivit legii, nu reprezintă infracţiuni; activitatea de desfăşurare a meditaţiilor cu elevii de la propria clasă; încălcarea dispoziţiilor legii, a obligaţiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel naţional sau ale unităţii de învăţământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activităţi de predare-învăţare-evaluare cu antepreşcolarii/preşcolarii/elevii;
alte fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnităţii sau drepturilor copiilor/elevilor şi familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea şi/sau prestigiul unităţii/instituţiei, interesul învăţământului”.

Citește și: Vacanță februarie 2023. Elevii din aceste județe intră primii în vacanță

Care sunt sancțiunile aplicate în situații de violență fizică/ verbală a cadrului didactic

Sancțiunile disciplinare, care se aplică cadrului didactic, în raport cu gravitatea faptelor sunt:

  • avertisment,
  • micșorarea salariului de bază, cu până la 15 la sută, pe o perioadă de 1-6 luni,
  • suspendarea până la o perioadă de 3 ani, fără drept de înscriere la concursuri pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare și control,
  •  încheierea contractului de muncă

Regula care prevede ca profesorii să nu mai poată preda în timpul anchetei disciplinare nu a fost, însă, inclusă în proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

Proiectul prevedea de fapt că raportul de specialitate al cadrelor didactice, aflate în această situație, să fie analizat de specialiști din cadrul compartimentului de asistență psihopedagogică dintr-o altă unitate de învățământ.

Citește și: Vacanță februarie 2023: Județele în care elevii nu merg la școala în perioada 13-17 februarie 2023


Autor
Îți Recomandăm Și...