Profesorii din scolile de stat sunt functionari publici si pot ajunge la inchisoare daca iau mita. Decizia Curtii Supreme

O decizie a Curtii Supreme, care se aplica de miercuri, stabileste ca profesorii din scolile de stat sunt functionari publici si pot ajunge dupa gratii daca iau mita.

A.L., joi 27 aprilie 2017 , 09:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Profesorii din scolile de stat sunt considerati, in sensul legii penale, functionari publici, astfel ca acestia pot fi cercetati si pedepsiti penal pentru infractiunea de luare de mita, a stabilit inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) printr-o decizie aparuta miercuri in Monitorul Oficial, potrivit avocanet.ro. Actualmente, pedeapsa pentru luare de mita este inchisoarea de la trei la zece ani.

„[Curtea] stabileste ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art.

175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie in documentul publicat in Monitor.

Mai exact, prevederea indicata face referire la faptul ca „functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie(...) exercita(...) o functie publica de orice natura”, asa cum scrie in Codul penal.

Functionarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce tine de indatoririle lor de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste, potrivit Codului penal.

Concret, pedeapsa pentru luarea de mita consta in inchisoare de la trei la zece ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia/activitatea in executarea careia s-a savarsit fapta. Fapta este pedepsita indiferent ca mita este pretinsa sau primita in mod direct sau in mod indirect, pentru sine sau pentru alta persoana.

Decizia luata de ICCJ vizeaza un dosar in care o profesoara de liceu a cerut mita 500 de lei (cate 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au nominalizat! Pe CINE vor sa trimita acasa? Ea este a doua concurenta aleasa... Faimosii au nominalizat! Pe CINE vor sa trimita acasa? Ea este a doua concurenta aleasa spre eliminare!
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă... Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului
monitorulcj.ro
Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si