Prognoza meteo pe trei luni. Cum va fi vremea de Craciun si de Anul Nou

Prognoza meteo pe trei luni, pentru intervalul octombrie – decembrie, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), indica temperaturi peste medie in sudul si vestul tarii, in special in urmatoarele doua luni. In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor avea tendinte excedentare in unele zone, mai ales in decembrie, cand acestea s-ar putea transforma si in lapovita sau ninsoare, aparitia acestor fenomene fiind favorizata si de temperaturile scazute aferente ultimei luni ale anului.

luni 25 septembrie 2017 , 14:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Estimarile sezoniere emise de ANM sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de circa 60%. Prognoza include distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii.

Conform ANM, in octombrie, temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic, de 9,6 grade Celsius, in sud, sud-est si local in vest si apropiate de normal in restul tarii.

Precipitatiile totale lunare vor fi in general apropiate de mediile multianuale, exceptand regiunile centrale, vestice si estice, unde local acestea vor avea o tendinta spre excedent. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna octombrie este de 43,5 l/mp.

Temperaturile medii se vor situa, in noiembrie, peste normalul climatologic in sud, sud-est si local in vest si vor fi apropiate de normal in restul tarii. Media temperaturilor pentru noiembrie este de 3,8 grade C.

Cantitatile totale lunare se vor situa in general in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului, local excedentare in regiunile centrale, media precipitatiilor aferente acestei luni fiind de 41,5 l/mp.

Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii. La nivelul lunii decembrie, media climatologica anuala este de -0,8 grade C.

Precipitatiile totale lunare vor fi local excedentare in regiunile centrale si sudice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. Media multianuala lunara a precipitatiilor pentru decembrie este de 44,8 l/mp.

Conform estimarii ANM, in intervalul octombrie – decembrie, cele mai ridicate temperaturi se vor inregistra in Dobrogea, iar cele mai scazute in Transilvania.

Te-ar putea interesa si