Proiect PSD: Maşinile abandonate de o lună pot fi ridicate de autorităţile locale; amenzile pentru proprietari, dublate

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrative teritoriale, definiţia vehiculului abandonat se modifică.

joi 06 octombrie 2016 , 15:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Astfel, potrivit legii actuale, vehicul abandonat  este ”vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului sau a deţinătorului legal de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”.

Proiectul de lege prevede modificarea acestui alineat 2, astfel: ”Vehiculul abandonat este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului, ori al autorităţilor administrativ-teritoriale, de cel puţin o lună, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut.”

În plus, proiectul de lege prevede şi majorarea pedepselor pentru proprietarii de maşini abandonate, care nu răspund la somaţia primită de la autorităţile locale, ca în maxim cinci zile de la primirea acestui document, să ridice vehiculul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţii administrativ-teritoriale.

Astfel, în legea iniţială, cuantumul amenzilor era între 1.000 şi 2.000 de lei, în cazul refuzului proprietarului sau al deţinătorului legal al vehiculului de a se conforma somaţiei. În propunerea legislativă actuală, amenda este între 2.000 de lei şi 4.000 de lei.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat miercuri şi este semnată de senatorii PSD Ioan Chelaru, Ioan Deneş, Ovidiu Donţu. Frătean Petru-Alexandru, Lazăr Sorin-Constantin, Mitu Augustin-Constantin.

Senatul este primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si