A fost publicat proiectul de buget pe anul 2023. Ce taxe noi îi așteaptă pe români

Ministerul Finanţelor Publice a publicat în cursul zilei de marți proiectul de buget de stat pentru anul 2023. Modificarea modului de calcul a impozitelor și taxelor pe proprietate este avută în vedere în proiectul de buget.

Author: Sorin Negru miercuri 07 decembrie 2022 , 08:20

proiect buget 2023

A fost publicat proiectul de buget pe anul 2023. Ce taxe noi îi așteaptă pe români

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2023, deficitul bugetar pentru anul 2023 este estimat la 68,3 miliarde de lei, adică 4,4% din PIB.

Citește și: Ordonanța cu creșterile salariale pentru bugetari, pe masa Guvernului

Creşterea economică prevăzută pentru anul viitor este de 2,8%, iar cheltuielile destinate investiţiilor reprezintă 7,22% din PIB.

Citește și: Câți bani pleacă din buzunarul unui român cu destinația „Bugetul de Stat”. Peste 40% din salariul brut merge la bugetul de stat

Guvernul estimează un deficit bugetar de 68,3 miliarde de lei, în scădere faţă de 80 de miliarde de lei, cât este prognozat pentru anul în curs.

Bugetul Educației, cel mai mic din ultimii ani

Ministerul Educației este unul dintre cele mai vitregite, potrivit proiectului de buget pe anul viitor.

Deși legea prevede o alocare de 6 procente din PIB pentru Educație, anul viitor Ministerul Educației va primi doar 32,5 miliarde lei în 2023, respectiv 2,1%.

Alocarea este cea mai mică din ultimii ani, sub procentajul de 2,2% din anul 2022. 

Față de execuția bugetară preliminată, din acest an, creșterea este de peste 2,2 miliarde lei, adică puțin peste 7 procente de la un an la altul.

Taxele pe proprietate ar putea crește de anul viitor

În nota de fundamentare se menționează că bugetul se bazează inclusiv pe „modificarea modului de calcul a impozitelor și taxelor pe proprietate”.

Potrivit Hotnews, documentul face referire la Ordonanța 16, cea a creșterilor de taxe, care include printre altele aplicarea unei grile a notarilor ce ar crește impozitele pe proprietate de câteva ori.

Citește și: VIDEO- George Simion a deturnat conferința de presă care trebuia susținută de Ministrul Energiei. Au fost chemați jandarmii să-l scoată din clădire pe liderul AUR

Conform notei de fundamentare, la construcția bugetară pentru perioada 2023-2025 s-au avut în vedere, printre altele, următoarele măsuri:

- reducerea plafonului microîntreprinderilor de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, instituirea condiției pentru microîntreprinderi de a avea cel puțin 1 salariat, eliminarea cotei de impozitare de 3%;

- majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activitățile de cazare hotelieră, servicii de restaurant și catering, majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 19% la băuturile nealcoolice ce conțin adaos de zahăr, aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei;

- extinderea facilităților acordate salariaților din domeniul construcțiilor pentru salariații din domeniul agroalimentar ce obțin un venit brut lunar din salarii de până la 10.000 lei, stabilirea salariului de încadrare minim al salariaților din domeniul agroalimentar la 3.000 lei, stabilirea bazei de calcul lunar a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate la salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parțial al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată;

- majorarea nivelului accizelor la țigarete, tutun încălzit și lichide cu conținut de nicotine destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic;

- majorarea impozitului pe veniturile din dividende de la 5% la 8%, revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale pentru salariați, modificarea reglementărilor privind impozitarea veniturilor realizate de către persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, precum și a celor din jocuri de noroc, modificarea prevederilor privind impozitarea în cazul transferului dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, în sensul eliminării plafonului neimpozabil și introducerii unor cote de impozitare diferențiate în funcție de perioada de deținere;

- abrogarea prevederilor privind impozitul asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică;

- aplicarea impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural (O.G. nr.5/2013) și a impozitului asupra sumelor rezultate din diferențe de preț la vânzarea gazelor natural (O.G. nr.6/2013) până 31 decembrie 2025, inclusiv;

- modificarea modului de calcul a impozitelor și taxelor pe proprietate;

- repartizarea anuală a unei cote de 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat pentru societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome.

- în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei.

Documentul pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor spune că estimările pentru perioada 2023-2025 stabilesc deficitul bugetar ESA în anul 2023 la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2024 la 2,95% din PIB, respectiv o reducere de 3,3 puncte procentuale față de anul 2022, încadrându-se la finalul orizontului de prognoză în prevederile regulamentelor europene (2,9% din PIB în 2025).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si