Proiectul legii vaccinarii: Amenzi de pana la 2.500 de lei pentru parintii care nu isi asuma in scris refuzul imunizarii copiilor

Proiectul legii vaccinarii, aflat in circuitul de avizare, prevede ca parintii care nu se informeaza despre vaccinare si nu isi asuma in scris refuzul imunizarii copiilor pot primi amenzi intre 1.000 si 2.500 de lei, iar daca pleaca din tara si nu lasa o persoana responsabila cu vaccinarea copilului, risca amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei. Amenzile pot ajunge pana la 10.000 de lei in cazul institutiilor si cadrelor medicale care dau informatii gresite despre vaccinare, au declarat duminica surse din sistemul sanitar.

Editor: Alexandra Chiric duminică 04 decembrie 2016 , 20:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Legea vaccinarii este finalizata si, dupa ce va trece de circuitul de avizare, va fi pusa in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii, au precizat sursele citate de News.ro.

Proiectul Legii vaccinarii stabileste responsabilitati clare pentru medicul de familie, comisiile judetene de vaccinare, Ministerul Sanatatii, scoli si parinti.

Potrivit documentului, medicul de familie va consilia parintii in legatura cu vaccinarea si, in cazul in care acestia refuza sa isi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeteana de Vaccinare.

Citeste si: O femeie din Vaslui este de 14 ani pe lista de asteptare pentru un transplant de rinichi, dar in acte apare ca a primit un organ in 2014- Caz revoltator in sanantate

In urma acestor sesizari, Comisia Judeteana de Vaccinare va organiza sedinte de consiliere cu parintii si va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. In cazul in care parintii refuza vaccinarea copiilor si dupa ce afla care sunt consecintele neimunizarii, Comisia Judeteana de Vaccinare le pune la dispozitie, la cererea acestora, formularul de refuz.

Legea prevede ca scolile pot primi elevi doar daca parintii prezinta dovada vaccinarii complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicatiile definitive sau formularul de refuz al vaccinarii semnat de parinte.

In cazul in care parintii nu se prezinta la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare pot fi amendati cu sume intre 1.000 si 2.500 de lei. Amenzile vor fi date de Directia de Sanatate Publica, au mai spus sursele citate.

Aceeasi amenda o pot primi parintii daca nu vor sa semneze formularul de refuz al vaccinarii.

Proectul mai prevede amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei pentru parintii care pleaca din tara si nu desemneaza o persoana responsabila de vaccinarea copilului

Institutiile si cadrele medicale care incalca dispozitiile legii si dau informatii gresite despre vaccinare vor fi sanctionati cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinarii aflat in circuitul de avizare.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, ca proiectul Legii vaccinarii stabileste baza legala pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, responsabilitati clare pentru medicul de familie, comisiile judetene de vaccinare, Ministerul Sanatatii, scoli si parinti si asumarea Ministerului Sanatatii pentru eventualele efecte secundare ale imunizarii.

“Parintii vor putea lua decizia sa nu vaccineze copilul, respectiv sa stabileasca un plan de vaccinare, dar asta numai dupa ce se vor informa. Legea presupune obligatia familiei de a se informa. Exista sanctiuni dar se refera strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informata", a spus Vlad Voiculescu.

In ce priveste asigurarea stocurilor de vaccinuri, ministrul Sanatatii spune ca prin noul act normativ va exista baza legala pentru a face stocuri pe un an de zile pentru toate vaccinurile, pentru a nu mai exista intreruperi in imunizare.

Vaccinarea obligatorie a copiilor a starnit reactii pro si contra. Unele organizatii si persoane sustin ca vaccinarea nu trebuie sa fie obligatorie, in conditiile in care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinarii sunt mari. De cealalta parte, Ministerul Sanatatii si oficiali din domeniul sanitar au atentionat ca inmultirea cazurilor de imbolnavire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor impotriva vaccinarii.

Citeste si: Ministerul Sănătăţii vrea să cumpere 1,5 milioane doze de vaccin hexavalent cu 282 de milioane de lei

Ministerul Sanatatii a lansat, in noiembrie, o campanie de promovare a imunizarii copiilor prin vaccinare impotriva bolilor care pot provoca moartea.

Colegiul Medicilor din Romania a condamnat orice atitudine ostila vaccinarii, precizand ca numai prin imunizare pot fi prevenite boli infectioase grave, iar vaccinarea constanta poate duce la eradicarea unor boli.

Asociatia Pro Imunizare a atentionat ca, in lipsa vaccinarii, Romania se poate astepta la reaparitia unor boli care pun in primejdie viata sau pot lasa sechele grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, boli care pot fi prevenite prin imunizare.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat ca riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, iar beneficiiile sunt incomparabil mai mari. Rafila a spus ca ar trebui incheiata discutia de pe retelele de socializare legata de faptul ca in Romania vaccinurile care se administreaza copiilor nu sunt sigure, intrucat astfel de afirmatii sunt "o minciuna”, nu au niciun fundament si nu sunt legate de niciun incident.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si