Protecție digitală a Patrimoniului Otoman în România, din partea Institutului Yunus Emre

Manuscrisele și sursele valoroase din arhivele românești, care vor face lumină asupra trecutului comun turco-român, vor fi protejate prin transferarea acestora în mediul digital în cadrul Proiectului de Reconstrucție a Patrimoniului Cultural din Balcani derulat de către Institutul Yunus Emre în regiunea Balcanilor.

Author: Andreea Stoica joi 29 decembrie 2022 , 16:45

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Săptămânile trecute Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yıldız, a fost primit de către Ministrul Culturii, Dl. Lucian Romașcanu, ocazie cu care au fost analizate activitățile și proiectele comune din anul 2023.

În cadrul ședinței s-au luat o serie de decizii. Una dintre acestea este folosirea limbii turce în muzeele din România.

O altă decizie luată cu ocazia acestei ședințe a fost transferarea și protejarea în mediul digital a manuscriselor din perioada otomană ce se află în bibliotecile, muzeele și arhivele din România.

Proiectul care s-a desfășurat în trecut în alte 7 țări din Balcani va fi derulat și în România prin inițiativa Institutului Yunus Emre.

Citeste si: UPDATE Peste 200 de morți și sute de răniți: Cutremur de 7,8 grade la granița dintre Turcia și Siria. Zece români prinși în cutremurul puternic- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Directorul Institutului Yunus Emre, Dl. Mustafa Yıldız a declarat că: „Intenționăm să le facem cunoscut oamenilor de știință trecutul istoric bogat al Balcanilor și în special al României și să îl prezentăm prin transferarea acestuia în mediul digital.

Lucrările ce vor fi analizate în cadrul proiectului nu vor fi mutate sub nicio formă, scopul acestui proiect fiind acela de a proteja manuscrisele existente prin copierea acestora pe microfilme, clasificarea, traducerea în limba turcă modernă și în limba română și catalogarea acestora. Prin aceasta vor fi scoase în evidență cultura, istoria și colaborarea dintre cele două țări.”

Citește și: Au fost acordate diplomele pentru cei care au participat la cursul de pictură pe apă Ebru organizat de Institutul Yunus Emre din București

Yıldız a declarat că printre obiectivele proiectului se numără, de asemenea, formarea experților în domeniile microfilmelor, copierii, legătoriei, reparației și conservării, pentru a păstra manuscrisele transferate în format digital în cadrul proiectului fără a fi deteriorate și pentru a le restaura pe cele deteriorate în conformitate cu forma lor originală.

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

Proiectul „Reconstrucția Patrimoniului Cultural în Balcani”

Proiectul „Reconstrucția Patrimoniului Cultural în Balcani” derulat de către Institutul Yunus Emre împreună cu Banca Centrală a Republicii Turcia a fost creat pentru a sprijini identificarea, restaurarea și întreținerea manuscriselor aparținând perioadei otomane din Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Croația și pentru a sprijini conservarea lucrărilor existente în condiții moderne.

Citește și: Pelicula ”Ertuğrul 1890”, proiectată cu ocazia comemorării a 132 de ani de la scufundarea fregatei Ertuğrul

Proiectul se desfășoară în mai multe etape precum restaurarea și întreținerea manuscriselor distruse în timpul războiului, realizarea de copii ale lucrărilor pierdute pe baza copiilor existente în alte zone geografice și predarea acestora bibliotecilor, crearea condițiilor de depozitare adecvate pentru lucrările care nu au posibilitatea de a fi conservate în condiții moderne din cauza imposibilităților financiare, asistență în catalogarea și în transferarea în mediul digital al manuscriselor și formarea experților în aceste domenii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si