Protest in Piata Victoriei fata de referendumul pentru modificarea Constitutiei: "Drepturile omului nu pot fi subiectul unui vot popular"

Aproximativ 150 de persoane au protestat duminica in Piata Victoriei din Capitala fata de organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in sensul redefinirii casatoriei.

M. P., duminică 30 septembrie 2018 , 16:56

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Oamenii au avut steaguri in culorile curcubeului, simbol al comunitatii LGBT, si au cerut drepturile egale pentru toti cetatenii, indemnand totodata boicotarea referendumului. Ei spun ca nu pot legitima prin prezenta la vot un demers antidemocratic care nu face decat sa restranga niste drepturi.

"Am iesit astazi in strada pentru a transmite un semnal extrem de clar societatii: ca drepturile omului nu pot fi subiectul unui vot popular. Drepturile omului nu se voteaza, drepturile omului se acorda din umanitatea noastra. Este extrem de important sa intelegem faptul ca Romania este un stat laic, iar a acorda Bisericii Ortodoxe si cultelor neo-protestante dreptul de a legifera si a schimba actul fundamental al tarii creeaza un precedent periculos care va transforma Romania intr-o tara captiva fortelor conservatoare, forte care de aproape 20 de ani incearca sa-si impuna agenda politica. (...) Vrem o Romania moderna, in care toate minoritatile sunt respectate sau vrem o Romanie in care preotii fac legea, in care biblia este in Parlament?”, a declarat la protest Vlad Levente Viski, presedintele Asociatiei MozaiQ.

El a indemnat la boicotarea referendumului, spunand ca nu poate fi legitimat un demers antidemocratic cum este acest referendum, care nu face decat sa restranga drepturile unor oameni.

La protestul care a adurat in jur de trei ore au participat aproximativ 150 de persoane. Oamenii au avut steaguri in culorile curcubeului, simbol al comunitatii LGBT, dar si pancarte, cu mesaje pro LGBT si impotriva referendumului, cerand drepturi egale pentru toti cetatenii si, mai ales, neimplicarea Bisericii in politica.

"Tinem separat biserica de stat”, "1, 2, 3 homofobii jos cu ei”, "Drepturi egale pentru fiecare” si "Stati acasa daca va pasa” sunt cateva dintre mesajele pe care le-au strigat protestatarii in Piata Victoriei.

Manifestatia a fost organizata de Asociatia MozaiQ, care sustine drepturile persoanelor LGBT. Membrii asociatiei atrag atentia ca drepturile omului nu ar trebui sa se supuna votului, iar acest referendum imprastie ura si divizeaza cetatenii.

"Iesim in strada pentru a spune hotarat #boicotreferendum pentru ca drepturile omului nu se voteaza, pentru ca iubirea nu se voteaza! Iesim in strada pentru ca refuzam sa legitimam un referendum care imprastie ura si divizeaza cetatenii. Iesim in strada pentru ca nu toate referendumurile sunt democratice si de multe ori sunt folosite de lideri autoritari pentru a restrange drepturi cetatenesti. Iesim in strada pentru ca locul nostru este in Europa, un loc al valorilor democratice, ce tin de respect pentru minoritati, stat de drept, oportunitati egale pentru toti cetatenii”, scriu organizatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ei mai afirma ca initiatorii modificarii Constitutiei, Coalitia pentru Familie, ataca si spun minciuni despre comunitatea LGBT, iar agenda lor politica este mai larga decat redefinirea casatoriei: restrictionarea avortului, limitarea divorturilor prin consiliere obligatorie si interzicerea totala a educatiei sexuale.

Referendumul pentru redefinirea familiei in Constitutie va avea loc in 6 si 7 octombrie. intrebarea adresata alegatorilor la referendum va fi "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?", iar la aceasta alegatorii trebuie sa raspunda cu "Da" sau "Nu".

Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat in 11 septembrie proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutie, in sensul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent. “Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”, se arata in propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constitutia Romaniei.
 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si