Peste 4.000 de arestări în Rusia, la manifestaţii în susţinerea lui Navalnîi

Cel puţin 4.027 arestări au avut fost operate de către forţele de ordine, desfăşurate masiv, mai ales la Moscova, împotriva a mii de manifestanţi care au ieşit în stradă în zeci de oraşe ruseşti, de la Smolensk, în vest, la Vladivostok, pe coasta Oceanului Pacific, la apelul lui Aleksei Navalnăi, încarcerat la revenirea sa în ţară, la 17 ianuarie, relatează Le Figaro.

Author: Georgiana Balaban duminică 31 ianuarie 2021 , 19:36

proteste masive în Rusia
Proteste de amploare în Rusia.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Centrul capitalei ruse era duminică în stare de asediu- zece staţii de metrou au fost închise manifestanţilor, care au fost chemaţi iniţial în Piaţa Lubianka, în faţa sediului serviciilor ruse de securitate FSB, unde au fost împiedicaţi să intre.

Sâmbăta trecută, aproximativ 20.000 de manifestanţi, potrivit AFP, s-au adunat în Piaţa Puşkiin, la aproximativ doi kilometri de Kremlin, iar mulţimea a fost împinsă apoi pe bulevarde din zonă, unde au avut loc confruntări cu poliţia.

Duminică, consemnul puterii pare că a fost împiedicarea oricărei regrupări a protestatarilor.

Citeste si: Începe Al Treilea Război Mondial? Decizia alarmantă a Japoniei

Din cauza blocării centrului capitalei, aceştia au încercat să se regrupeze în nord-estul capitalei, însă şi aici au avut loc numeroase arestări- 1.167 la Moscova, potrivit OVD-Info, iar prezenţa masivă a forţelor antirevoltă- Omon- i-a obligat pe manifestanţi să plece.

În piaţa celor trei gări, un impresionant dispozitiv al poliţiei a fost de asemenea desfăşurat, iar manifestanţii s-au îndreptat către Închisoarea Matroskaia Tişina (Tăcerea Mateloţilor), unde este încarcerat în prezent Aleksei Navalnîi.

Vorbe dure aruncate de protestatari

”Puţin, hoţul!” şi ”Libertate!” au scandat potestatarii, la fel ca săptămâna trecută, care şi-au mărturisit exasperarea faţă de degradarea condiţiilor de trai în Rusia.

”Nu, nu mi-e frică să fiu arestat, sunt aici pentru viitorul ţării mele”, declară un tânăr în apropiere de staţia de metrou Komsomolskaia, care manifestează pentru prima oară.

Citeste si: VIDEO- Proteste violente în Rusia, la minus 50 de grade, în numele lui Navalnîi

Duminică au fost mobilizaţi mai mulţi membri ai forţelor de ordine decât sâmbăta trecută, care au efectuat arestări în mod sistematic, cu o hotărâre evidentă şi uneori violentă de a ”înăbuşi în faşă” protestele.

proteste masive în Rusia
Proteste și arestări în Rusia.[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Manifestaţiile au loc după întoarcerea în ţară a opozantului numărul unu al Kremlinului, în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok, în august, în Rusia, şi unei convalescenţe de cinci luni în Germania.

Citeste si: Afirmația revoltătoare a unei gimnaste din Rusia! Ce a putut să spună Karolina Sevastyanova: ”Aceste persoane sunt iresponsabile”

Înaintea acestui al doilea weekend de manifestaţii, majoritatea aliaţilor apropiaţi ai opozantului, inclusiv fratele acestuia Oleg Navalnîi, au fost plasaţi în arest la domiciliu de către justiţia rusă.

Miercuri, o serie de percheziţii au vizat domiciliul soţiei opozantului, Iulia Navalnaia, şi sediul organizaţiei acestuia, Fondul luptei împotriva corupâiei (FBK).

Aleksei Navalnîi- propus la PremiulNobel pentru Pace- se pregăteşte de un maraton judiciar dur, începând de marţi.

El este vizat de multiple proceduri judiciare de când s-a întors în Rusia.

Potrivit avoatului său, opozantul riscă doi ani şi jumătate de închisoare din cauza încălcării condiţiilor unei condamnări la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendarea, în 2014, într-un dosar de deturnare de fonduri.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si