Ce se întâmplă cu dosarul represiunii protestului din 10 august. Emoții pentru foștii șefi ai Jandarmeriei

Foștii șefi ai Jandarmeriei de la momentul reprimării în forță a protestului din 10 august 2018 ar putea avea din nou probleme, după ce au respirat ușurați când dosarul lor a fost clasat, în urmă cu câteva săptămâni.

Author: R.I. luni 10 august 2020 , 09:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE. Curtea de Apel București a admis solicitarea șefilor Jandarmeriei ca dosarul 10 august să fie trimis spre judecare Tribunalului București. 

După depunerea unei cereri de recuzare, foștii șefi ai Jandarmeriei, inculpați în dosarul 10 august, au venit cu o altă solicitare: au invocat necompetența Curții de Apel București și au ceruti mutarea cauzei la Tribunalul București. 

Citeste si: Trei mutații ale virusului, descoperite de medicii din Asia. Ce se întâmplă cu COVID-19

UPDATE. Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni 10 august, să amâne luarea unei decizii cu privire la  cererea de redeschidere a urmăririi penale faţă de şefii de atunci ai Jandarmeriei. În plus, a fost respinsă cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu de a participa în cauză. 

Sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin. Cei trei au avut un rol controversat în acțiunea de reprimare în forță a manifestației anti-guvernamentale de la acel moment.

Citeste si: Veste greu de crezut din țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus

Șefa DIICOT a repus cazul pe rol

Procurorul-şef al DIICOT a admis, marţi,  plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26.06.2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale.

Citeste si: Cutremur în România, luni dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

Ordonanţa a fost înaintată Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti în vederea confirmării, potrivit disp. art. 335 alin. 4 C.P.P., urmând ca după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, conform News.ro.

Decizie-cheie pentru Dosarul 10 august

Secţia I penală din Curtea de Apel Bucureşti judecă, luni, chiar la doi ani de la protestele din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august. Şedinţa este programată la ora 11.00. 

Citeste si: Mogul de presă, arestat. Hong Kong, pe un butoi cu pulbere

Sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin.

Cauza a fost amânată în 7 august, când a fost respinsă cererea de abţinere depusă de judecătorul Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, în dosarul nr. 4102/2/2020. 

Reacția ui Klaus Iohannis după clasarea Dosarului 10 august

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la sfârșitul lunii iunie, referindu-se la decizia DIICOT de a clasa dosarul 10 august, că ''este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă''.

Pe 15 iulie, DIICOT a anunţat că a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

Citeste si: Atac armat în timpul unei reuniuni. Un om a murit și alți 20 sunt răniți

În ordonanţa de clasare, procurorii au spus că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

Citeste si: Veste greu de crezut din țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus

"Atunci când a fost evenimentul din 10 august, eu am avut o opinie foarte fermă că măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate şi, în consecinţă, au apărut diferite relatări, filmări şi s-a constituit un dosar penal pe care l-a analizat DIICOT. Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România şi eu, împreună cu dumneavoastră, împreună cu multe milioane de români, ne-am luptat ca să păstrăm independenţa justiţiei, adică niciun politician să nu se amestece în mersul dosarelor. Nici preşedintele. Şi atunci nu pot să vă spun decât unele opinii personale şi să îmi exprim convingerea că justiţia din România va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Iar în ce priveşte această fază, concretă, procedurală(...), personal, ca şi mulţi alţi români, suntem de părere că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă", a afirmat preşedintele, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si