Putin autorizează o ieşire din izolare ”à la carte” în Rusia, a patra cea mai afectată ţară de covid-19 în lume

Vladimir Putin a dat startul unei ieşiri din izolare prudentă şi regionalizată - ordonând sfârşitul celor şase săptămâni de şomaj obligatoriu în Rusia -, în pofida faptului că ţara continuă să înregistreze zilnic peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus, relatează AFP.

Author: G.B. luni 11 mai 2020 , 21:29

Putin autorizează o ieşire din izolare
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu peste 220.000 de cazuri de covid-19 confirmate, dintre care 11.656

anunţate luni, Rusia a devenit a patra cea mai afectată ţară din lume, după Statele Unite, Spania şi Marea Britanie,.

Nivelul mortalităţii rămâne însă slab, în comparaţie cu al acestor ţări- 2.009 morţi potrivit datelor oficiale-, pe care unii îl consideră subestimat.

Însă Putin a dat, cu toate acestea, într-o reuniune guvernamentală transmisă în direct, semnalul unei ieşiiri treptate şi ”foarte conştiincioase” din restricţii. El a ordonat sfârşitul- de marţi- al perioadei de şomaj remunerate aflate în vigoare de la sfârşitul lui martie.

Opozantul numărul unu al Kremlinului Aleksei Navalnîi a reacţionat pe Twitter ironizând ”înţelepciunea” preşedintelui rus, care ”anulează măsurile naţionale(...) în ziua în care s-a atins recordul numărului de bolnavi”.

Anunţul lui Putin nu înseamnă însă sfârşitul izolării tuturor ruşilor, din cauza situaţiei foarte diferite în funcţie de regiuni.

Putin autorizează o ieşire din izolare ”à la carte” în Rusia, a patra cea mai afectată ţară de covid-19 în lume

Moscova şi cei 12 milioane de locuitori ai săi- principalul focar al epidemiei, cu peste 115.000 de cazuri- rămân în izolare cel puţin până la 31 mai.

Numai şantierele şi industriile îşi pot relua activitatea începând de marţi.

Fiecărei regiuni îi va reveni rolul ca, pe baza unor experize ştiinţifice, să decidă care restricţii să fie ridicate şi când anume.

”Ţara noastră este mare, situaţiile epidemiologice diferă(...), nu putem funcţiona cu acelaşi model peste tot”, a subliniat Putin.

Interdicţia marilor evenimente publice şi ieşirii din casă a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani rămân, de altfel, în vigoare în toată ţara.

Putin autorizează o ieşire din izolare

RELANSAREA ECONOMIEI

Vladimir Putin a pus accentul, în vederea acestei ieşiri din izolare treptate, asupra relansării maşinei economice care a suferit în Rusia, la fel ca şi în alte părţi, din cauza izolării, dar şi

a prăbuşirii preţului petrolului.

El a ordonat să se redeschidă întreprinderile din ”sectoare de bază”- construcţii, industrie, agricultură, telecomunicaţii, energie şi extracţia materiilor prime.

Putin a anunţat totodată o serie de noi ajutoare financiare destinate familiilor şi întreprinderilor, dar mai ales acestora din urmă, prin scutiri fiscale, în speranţa opririi unei creşteri aşteptate a şomajului.

În fine, preşedintele a apreciat că Rusia a reuţit să evite cea mai gravă pandemie mulţumită unor măsuri adoptate încă de la nceputul crizeiizolării şi în perioada de şomaj.

”Experienţa altor părţi ale lumii a arătat că supralicitarea sistemelor de sănătate a fost cauza principală a unei mortalităţi crescute”, a declarat el.

”Însă, o repet, noi suntem pregătiţi de-acum”, a adăugat preşedintele rus, dând asigurări că numărul paturilor de spital adaptate pacienţilor cu covid-19 a crescut de la 29.000 la 130.000 din martie încoace.

Citeste si: VIDEO| Trenul care îl scapă de sărăcie

Citeste si: Doliu printre medici. Un renumit doctor a murit în urma unui infarct

Citeste si: Cîţu, la dezbaterea moţiunii împotriva sa: „Semnatarii acestei moţiuni sunt criminali. Au jucat poker cu sănătatea românilor”

El a insistat totodată asupra politicii depistării masive în Rusia, care permite, în opinia sa, detectarea cazurilor asimpromatice şi uşoare ale bolii covid-19, permiţând o îngrijire rappidă a pacienţilor şi izolarea acestora.

Putin autorizează o ieşire din izolare ”à la carte” în Rusia, a patra cea mai afectată ţară de covid-19 în lume

Această abordare- până în prezent s-au realizat 5,6 milioane de teste- explică, potrivit autorităţilor, mortalitatea slabă din Rusia.

Putin a promis o creştere în viitor a numărului testelor realizate zilnic la 300.000- de la 170.000 în prezent.

Fără să aştepte discursul lui Putin, autorităţile de la Moscova şi din regiunea capitalei au anunţat săptămâna trecută o prelungire a izolării şi au impus ca obligatorie purtarea unei măşti de protecţie în mijloacele de transport în comun şi în magazine.

Acest exemplu a fost urmat de al doilea cel mai important oraş din ţară, Sankt Petersburg.

O serie de alte regiuni au anunţat, la rândul lor, o relaxare a izolării- începând de marţi-, autorizând plimbări împreună cu copiii şi redeschiderea saloanelor de înfrumuseţare.

Citeste si: Inca un focar de coronavirus in Romania. Anuntul autoritatilor

Ucraina, Georgia şi Kazahstanul au început, de asemene,a de luni, o ridicare treptată a măsurilor de izolare impusă cu scopul de a face faţă epidemeii noului coronavirus.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment
spotmedia.ro
Direcțiile de sănătate publică, învinse de pandemie. Au ratat testarea, informarea... Direcțiile de sănătate publică, învinse de pandemie. Au ratat testarea, informarea oamenilor și raportarea deceselor
spotmedia.ro
ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu... ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu intră în carantină la întoarcerea în țară Interviu cu Alexandru Rafila
b1.ro
A cumpărat un pepene verde. A ajuns acasă, l-a despicat şi a trăit un şoc: ce a găsit... A cumpărat un pepene verde. A ajuns acasă, l-a despicat şi a trăit un şoc: ce a găsit în interior a speriat-o!
infoactual.ro
Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă” Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă”
infoactual.ro
Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni... Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si