"Rabla pentru electrocasnice" începe azi. Cum poți să-ți cumperi laptopuri sau tablete

Programul "Rabla pentru electrocasnice" începe vineri, 14 mai. Prin acest program se vor putea achiziţiona inclusiv laptopuri şi tablete, iar diversele componente au sume alocate separat.

Author: Razvan Ilie vineri 14 mai 2021 , 07:34

n programul "Rabla pentru electrocasnice", primele produse care intră în program sunt maşinile de spălat rufe sau vase, frigiderele şi uscătoarele de rufe[Sursa foto: freepik]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Începând cu 14 mai 2021, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu anunță deschiderea perioadei de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, potrivit unui comunicat de presă al instituției de mediu.

Citeste si: Când este prima zi de înscriere în programul Rabla pentru electrocasnice?

Programul "Rabla pentru electrocasnice"

În programul "Rabla pentru electrocasnice", primele produse care intră în program sunt maşinile de spălat rufe sau vase, frigiderele şi uscătoarele de rufe, după cum a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Vor putea fi achiziționate, însă, și calcultoare- laptopuri sau tablete.

„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele cu care pornim”, a declarat zilele trecute Tanczos Barna.

Citeste si: Începe programul Rabla pentru electrocasnice. Ce aparate se pot schimba și care sunt condițiile

„Contul de utilizator”, element de noutate în programul "Rabla pentru electrocasnice" 

Bugetul alocat Programului "Rabla pentru electrocasnice" în anul 2021 este de 75 milioane lei.

Anul acesta, modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de oportunitatea de a se înscrie și de a obține unul sau mai multe vouchere.

Începând cu 14 mai, persoanele fizice au la dispoziție 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică.

„Contul de utilizator” este un element de noutate al acestei ediții a programului și permite atât selecția voucherelor, cât și urmărirea statusului acestora. Pentru eficientizarea procesului de selecție a voucherelor, ediția de anul acesta se va desfășura etapizat.

Citeste si: Ce spune Florin Cîţu în legătură cu raportul privind decesele de COVID-19?

Cele trei etape ale programului

Potrivit Ministrului Mediului, înscrierea în Programul Rabla pentru electrocasnice va dura timp de o săptămână, însă apoi programul va fi împărțit în trei etape.

"Prima etapă se va desfăşura în perioada 21 mai- 3 iunie şi va viza maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi aparatele frigorifice. Etapa a doua, între 4 şi 17 iunie, pentru televizoare, laptopuri şi tablete, etapa a treia se va desfăşura în perioada 18 iunie – 1 iulie pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare şi aspiratoare”, a mai adăugat ministrul Mediului.

Etapele de desfășurare a programului:
- Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai- 20 mai);
- Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat
rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (21 mai- 03 iunie);
- Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele,
laptopurile și tabletele (04 iunie-17 iunie);
- Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer
condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (18 iunie – 01 iulie).

Cum se face înscrierea la "Rabla pentru electrocasnice" 

Înscrierea solicitanților în Programul Rabla pentru electrocasnice constă în crearea contului de utilizator, pentru care se introduc următoarele date:

- nume, prenume, localitate și județ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon valid.

Beneficiarul are obligația de a încărca CI/BI și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a mașinilor de spălat rufe/vase și a frigiderelor/congelatoarelor.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Ce valoarea au voucherele

Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua
clasa energetică C;
400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
500 de lei pentru laptopuri;
300 de lei pentru tablete.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si