Radu Deac (ANT): "Niciun transplant nu a mai fost facut in Romania de cand a inceput scandalul mediatic, fapt fara precedent"

Agentia Nationala de Transplant (ANT) sustine ca in ultimele zece zile nu s-a mai facut niciun transplant, fapt fara precedent in Romania si atentioneaza ca afirmatiile „denigratoare si calomnioase” privind activitatea de transplant induc panica in randul pacientilor si vor duce la scaderea dramatica a transplanturilor si la cresterea mortalitatii. ANT sustine ca sunt false informatiile ca alocarea de organe nu se face dupa criterii clare, ci pe baza unei "cutume”, aratand ca exista o evidenta stricta privind pacientii aflati pe listele de asteptare si donatorii aflati in moarte cerebrala declarati. ##VIDEO36189##

luni 28 noiembrie 2016 , 14:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conducerea Agentiei Nationale de Transplant a declarat, luni, ca atacurile denigratoare declansate recent asupra institutiei au ca prima consecinta faptul ca nu s-a mai facut niciun transplant in Romania, fapt fara precedent.

„La singurul donator in moarte cerebrala declarat la Satu-Mare, in cursul zilei de sambata, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat sa isi dea acordul, de teama sa nu fie implicat in scandalul mediatic la care asista”, a spus directorul executiv al ANT Radu Deac, potrivit News.ro.

El a afirmat ca este necesar controlul asupra activitatii de

transplant, iar erorile trebuie corectate prompt atunci cand sunt dovedite, dar a subliniat ca mediatizarea excesiva a unei situatii neclare pana acum, „afirmatiile denigratoare si calomnioase” la adresa activitatii de transplant sunt de natura sa induca panica in randul pacientilor, a celor aflati pe listele de asteptare, precum si a pacientilor transplantati, in general.

„Aceasta va atrage o reticenta in obtinerea consimtamantului de donare, cu scaderea dramatica a activitatii de transplant si cresterea imediata a mortalitatii in randul celor care asteapta sa fie transplantati. Cei care doresc sa continue aceasta campanie de denigrare isi asuma in primul rand in fata pacientilor si in al doilea rand chiar in fata legii responsabilitatea din acest punct de vedere”, a mai spus Radu Deac.

In ce priveste acuzatiile care au fost aduse ANT in ultimele zile, Radu Deac a spus ca la nivelul agentiei exista proceduri si protocoale de alocare a organelor, compatibilitatea donator-receptor, raportarea donatorilor si a organelor, astfel incat afirmatia ca la Agentia Nationala de Transplant alocarea de organe nu se face dupa criterii clare, ci doar pe

baza unei „cutume”, nu are acoperire.

Citeste si: Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: "Pacientii care au nevoie de transplant de organe nu beneficiaza de sanse egale. Sistemul e complet gresit"

Registrul National de Transplant este functional si are o evidenta stricta asupra tuturor pacientilor aflati pe listele de asteptare, prin atribuirea codului CUIANT. De asemenea, exista o evidenta stricta a tuturor donatorilor aflati in moarte cerebrala declarati pe teritoriul Romaniei, sustine conducerea ANT.

„Cea mai buna evidenta a bolnavilor transplantati este aceea care denota ca pacientul primeste medicatia imunosupresoare. Aceasta evidenta se afla la CNAS, iar Agentiei Nationale de Transplant i s-a refuzat accesul in aceasta evidenta in repetate randuri”, a precizat Radu Deac.

In ce priveste alegerea pacientilor receptori, care vor primi un organ transplantabil, conducerea ANT arata ca decizia apartine in exclusivitate echipei multidisciplinare de transplant responsabila de reusita sau nereusita transplantului, si in nici un caz nu poate fi decizia Agentiei Nationale de Transplant.

Directorul executiv al ANT a recunoscut ca exista neconcordante privind desfasurarea activitatii administrative a institutiei, dar acestea sunt corectabile, avand drept cauze lipsa de personal, salarizarea umilitoare, conditiile inadecvate de munca si „bugetul insuficient care nu a permis niciodata desfasurarea vreunei campanii de promovare”.

„ANT militeaza pentru baze stiintifice ale activitatii de transplant, evidente clare si transparenta proceselor si in final rezultate durabile traduse in longevitate si calitatea vietii”, a mai aratat Deac.

Citeste si: Acuzatii grave. Ministrul Sanatatii: "Avem suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic "Sfanta Maria" a fost acreditat pentru transplantul de plaman sub presiune politica"

El a precizat ca primele prelevari de la donatori aflati in moarte cerebrala s-au efectuat in Romania in 1997, pana atunci existand activitate de transplant doar de la donator viu.

„In ultimii ani, s-a ajuns la peste 500 de transplanturi de organ solid si medular si peste 400 de transplanturi de tesuturi si celule pe an. Aceasta activitate se datoreaza unui grup restrans de specialisti care au intimpinat dificultati, permanent ivindu-se interventii directe sau indirecte in cadrul activitatii de transplant”, a mai spus Radu Deac.

Precizarile au fost facute dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, sambata, ca, in urma verificarilor facute de Corpul de control din MS, au fost gasite nereguli grave in privinta modului de alocare si de prioritizare a pacientilor pentru transplant, astfel ca bolnavii nu beneficiaza de sanse egale.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Decizie surprinzătoare în echipa Faimoșilor! Doi concurenți se află în pericol de... Decizie surprinzătoare în echipa Faimoșilor! Doi concurenți se află în pericol de eliminare în această săptămână. Cum au votat Faimoșii?
spotmedia.ro
Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al... Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor
spotmedia.ro
În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști)... În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști) angajați ai Primăriei Sectorului 1, cu salarii de peste 5.000 de lei
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Avertisment înfricoșător pentru români! O nouă boală va face ravagii: Ne vor călca iar... Avertisment înfricoșător pentru români! O nouă boală va face ravagii: Ne vor călca iar în picioare
infoactual.ro
Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si