Răsturnare de situație la guvern. Anunțul făcut de Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri seara, după ședința de guvern, că propunerea privind distanţarea socială pe plajă a fost scoasă din Hotărârea adoptată de guvern.

Author: R.I. joi 30 iulie 2020 , 09:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Raed Arafat: Noi restricții de la 1 august

Guvernul a adoptat miercuri seara modificarea HG privind prelungirea stării de alertă, fiind adăugate noi măsuri de limitare a pandemiei.

Masca devine obligatorie în spaţiile publice, chiar dacă este vorba de spaţii în aer liber, iar terasele şi cluburile din unele zone ale ţării ar putea funcţiona cu restricţii stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Restricţiile pentru zona plajelor, deşi prevăzute în decizia CNSU, nu au fost incluse în Hotărârea de Guvern. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat noile restricţii decise în şedinta de Guvern de miercuri.

Citeste si: Masca de protecție, obligatorie pe stradă în noi județe

”În seara aceasta a fost adoptată modificarea anexelor 2 şi 3 ale Hotărârii de Guvern nr.

553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. Măsurile care au fost propuse şi adoptate sunt următoarele: Prima mărură, purtarea măştii în spaţiile publice. Astfel articolul spune în următorul fel: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani,prezente în spaţiile publice deschise cum ar fi pieţele târgurile, zonele de aşteptare, cum ar fi staţii de autobuz, peroane şi alte le asemenea, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice, pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea Comitetului Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Spitaţii de Urgenţă", a declarat Raed Arafat.

Citeste si: Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau acasă''- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Citeste si: Alocațiile pentru copii NU se majorează de la 1 august. Guvernul a anunțat calendarul "dublării" în trei ani

Spaţiile şi intervalele orare se hotărăsc la propunerea DSP, luând în considerare posibilitatea prezenţei concomitent a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective unde se constată dificultăţi în păstrarea ditanţei fizice de protecţie sanitară, stabilite în condiţiile legii, a mai spus Arafat.

Ce obligații au administratorii de cluburi și baruri 

Cei care administrează spaţiile publice vor fi obligaţi să afişeze anunţuri privind obligativitatea purtării măştii de protecţie. ”Totodată,  administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise, stabilite potrivit alin.1 afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective. Adică acest lucru trebuie să fie vizibil, dacă ia decizia CJSU la propunerea DSP să impună mpsura portului măştii în spaţii deschise, în anumite intervale orare, în  spaţiile respective sau la intrare trebuie să fie afişat acest lucru ca să fie cunoscut de  populaţie”, a adăugat şeful DSU.

Citeste si: Postul Sfintei Marii 2020: Calendar ortodox august 2020

Arafat mai spune că cei care administrează cluburi, baruri, au obligaţia de a respecta orarul de lucru şi restricţiile adoptate de CNSU sau CJSU, după caz. Măsurile se stabilesc, după caz, acolo unde transmiterea comunitară a virusului SARS COV 2 este intensă.

”A doua propunere acceptată este următoarea: Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la  punctul 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi altele asemenea, au obligaţia să  respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile adoptate prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă la propunerea Grupului de Suport Tehnico- Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt- contagioase pe teritoriul României sau a  CJSU sau al municipiului Bucureşti. Măsurile prevăzute la punctul 4 se  stabilesc pentru unităţile administrativ- teritoriale în care se constată  o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS COV 2. Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3 au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul  locurilor pe scaune sau a oricăror activităţi care presupun  interacţiunea fizică între clienţi. Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc”, a mai declarat Arafat.

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Citeste si: Nelu Tătaru, anunţ de ultimă oră privind secţiile de Terapie Intensivă

Potrivit şefului DSU, măsurile privind purtarea măştii de protecţie se iau la nivel judeţean, la propunerea DSP, iar măsurile privind limitarea orarului de funcţionare se iau, atât la propunerea CNSU, cât şi la propunerea CJSU. Ambele devin obligatorii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si