Raed Arafat, despre greutatea implementării RO-ALERT: Am primit plângeri de genul: Cine vă dă dreptul să ne alertaţi? Unde mi-aţi găsit numărul meu de telefon?

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat sâmbătă, pe acesta fiind disponibile informaţii despre acest sistem, inclusiv despre configurarea telefonului pentru primirea mesajelor de avertizare. Sistemul va fi testat la nivel naţional, începând din 17 septembrie, iar apoi va deveni operaţional, urmând să fie folosit doar în situaţii grave, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Webeditor: C.I.P. Author: Stirile Kanal D marți 09 octombrie 2018 , 12:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă, că site-ul ro-alert.ro este activ de sâmbătă dimineaţă de la ora 9.00, spunând că sistemul va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave.

"Astăzi facem încă un pas cu sistemul ro-alert, în sensul în care lansăm website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibilă populaţiei, oamenii vor găsi toate informaţiile, inclusiv cum să îşi configureze

telefoanele", a spus el.

El a explicat că autorităţile nu intenţionează să folosească în mod frecvent acest sistem pentru a alerta populaţia, astfel încât oamenii să nu fie deranjaţi şi să nu aibă tendinţa de a dezactiva primirea de mesaje. Alertele precum cele de cod galben transmise de meteorologi vor continua să apară pe aplicaţia DSU, pentru cei care o au instalată.

"Ideea este ca populaţia să înţeleagă rostul acestor alerte. Noi am primit în timpul testărilor şi plângeri de genul: Cu ce drept ne anunţaţi? Unde mi-aţi găsit numărul meu de telefon şi cine vă dă dreptul să ne alertaţi? Populaţia nu a înţeles că nu trebuie să-i găsim şi că alerta vine imediat pentru faptul că eşti în zona respectivă.

Exemplu este SUA, unde acum câteva zile, Agenţia federală de management a situaţiilor de urgenţă a alertat zeci de milioane de telefoane pe plan naţional testând un sistem similar de cell-broadcasting. Acest lucru este necesar şi populaţia trebuie să înţeleagă acest lucru.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Cine i-a fost alături Deei Maxer când încă era căsătorită cu Dinu?! „Statea noaptea cu mine”- wowbiz.ro

Începem să ne confruntăm şi cu păreri. Noi acum avem discuţii cu unii jurişti, (n.a care ne spun) că sistemul ar fi o vulnerabilitate, că dacă alertăm pe cineva şi când fuge îşi rupe piciorul? Cine este responsabil? Dacă ne dă în judecată? Şi la asta ce să mai spui? Eu prefer să alertez populaţia şi dacă unul îşi rupe piciorul ne cerem scuze, asta nu mai este responsabilitatea noastră, dar alertarea este responsabilitatea noastră şi trebuie să o facem. Vă spun despre astfel de situaţii, ca să înţelegeţi cât de greu este să implementezi sisteme noi şi idei noi când toată lumea vrea să construiască în jurul ei castele ca să se protejeze.", a spus Raed Arafat.

El a precizat că între 17 şi 27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului, până în prezent fiind făcute teste în Bucureşti, iar după acestea sistemul va fi considerat operaţional.

De asemenea, el a explicat că nu trebuie numerele de telefon pentru a se trimite mesajul de avertizare, întrucât nu este vorba de SMS-uri, ci de altfel de mesaje. El a adăugat că dacă o persoană are telefonul închis şi se află într-o zonă pentru care există o avertizare, va primi mesajul atunci când deschide telefonul, dacă alerta mai este activă.

Raed Arafat a mai spus că, în cazul unui cutremur, nu se va primi mesaj înainte, ci ulterior, dar în cazul unei viituri sau al unei evacuări în eventualitatea unui pericol de explozie, sistemul va fi folosit.

Totodată, Arafat a spus că pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, întrucât mesajele se primesc şi pe telefoanele vechi, care s-ar putea să fie deja configurate.

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Locuitorii din zonele rurale şi oamenii în vârstă care nu ştiu cum să îşi configureze telefonul pentru a primit mesajele vor fi ajutaţi, Arafat exemplificând că un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserică.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DSU, site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populaţiei şi detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât şi posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepţionarea mesajelor difuzate în situaţii de urgenţă.

Portalul informativ cuprinde următoarele secţiuni: Prezentarea sistemului RO-ALERT, Configurare telefon, Standarde- oferă informaţii privind tehnologia Cell Broadcast, Întrebări frecvente, Instalează aplicaţia DSU şi Contact.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si