Raed Arafat exclude varianta unui blackout în România: „Este ceva foarte puţin probabil”

În ceea ce privește un posibil blackout în România, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că este foarte puţin probabil ca țara noastră să treacă printr-un astfel de eveniment neplăcut, precizând că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului.

Author: Laura Macovei joi 24 noiembrie 2022 , 20:22

Raed Arafat exclude varianta unui blackout în România: „Este ceva foarte puţin probabil”

Raed Arafat exclude varianta unui blackout în România: „Este ceva foarte puţin probabil”

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce s-ar întâmpla cu România în cazul unei pene majore de curent

Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării ”, a afirmat Arafat.

Șeful DSU a mai precizat, referitor la spitalele din țară, că acestea ar trebui să dispună de generatoare. 

Citește și: Mai multe muzee din București își vor deschide porțile cu ocazia Zilei Naționale a României

Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră ”, a explicat şeful DSU.

Puțin probabil ca România să intre în blackout

Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil.

Citește și: Incident în apropiere de intrarea în sediul Jandarmeriei Române: un copac a căzut peste un bărbat

Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului şi astfel de probleme decât din cauza situaţiilor care au generat problemele acum, în Moldova şi în Ucraina, adică din cauza războiului ”, a transmis Arafat.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si