Raed Arafat: „Spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile..”

Raed Arafat a afirmat că unitățile sanitare nu trebuie tratate precum fabricile, în termeni de cost şi eficienţă. Acesta mai spune că perioada de pandemie ne-a demonstrat că un spital, dacă este suprasolicitat nu va mai da același randament, nu va mai fi eficient.

Author: Alina Raducu joi 08 aprilie 2021 , 07:29

Raed Arafat: „Spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile..”
Raed Arafat: „Spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile..”[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de

paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile", declară Raed Arafat.

Raed Arafat, despre spitalele din România: „..gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii.”

"Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii.

Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa.(...) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a afirmat Raed Arafat, într-o emisiune difuzată miercuri seară de Prima TV.

Arafat vine îi sprijinul spitalelor și susține că acestea nu trebuie sub nicio formă tratate la fel ca fabricile luând în considerare costul și eficiența. Acesta mai precizează că spitalele ar trebui să aibă întotdeauna rezerve de resurse umane și de spațiu pentru a fi pregătite în orice situație critică.

"Noi trebuie să ne gândim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie”, mai afirmat Raed Arafat.

Citeste si: Prima vaccinare împotriva COVID-19 în cabinetul unui medic de familie din România

Doctorul a făcut precizări și despre spitalele din sectorul privat, spunând despre acestea că au rolul lor și că nu este împotriva acestora, însă crede cu tărie că spitalele publice ar trebui să dispună de mai multe resurse pentru a face față.

"Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două”, a mai adăugat Raed Arafat.

Citeste si: Agenţia Europeană pentru Medicamente a găsit o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și probleme rare de coagulare a sângelui


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si