Rămân bucureștenii fără căldură? Anunțul alarmant a ELCEN

Producătorul de energie electrică şi termică Elcen anunţă că riscă să rămână fără bani pentru agentul termic şi salariile angajaţilor şi acuză totodată Primăria Municipiului Bucureşti şi Termoenergetica că nu îşi asumă responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni, întrucât nu îşi onorează obligaţiile de plată.

Author: R.B. luni 27 ianuarie 2020 , 16:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Din cauza neachitării de către PMB şi Termoenergetica a plăţilor pentru agentul termic destinat locuitorilor Municipiului Bucureşti, Elcen se apropie periculos de situaţia în care nu va putea plăti materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz şi nu va

putea efectua plata salariilor propriilor angajaţi. La rândul său, furnizorul de gaz ar putea sista livrarea materiei prime ca urmare a neîncasării contravalorii pentru gazele livrate, ceea ce ar putea conduce la întreruperea furnizării apei calde şi a căldurii la consumatori”, arată Elcen într-un comunicat.

Citeste si: Firea, după ce Orban a refuzat să aloce bani Primăriei Capitalei: vom formula plângeri penale pentru abuz în serviciu

Reprezentanţii Elcen spun că societatea face eforturi deosebite pentru a produce şi livra fără sincope energia necesară alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor ”ţinând cont de contextul dramatic şi absurd” creat de lipsa de interes a PMB pentru infrastructura critică a Capitalei. 

”Având în vedere că: PMB nu a virat sumele pentru plata gazelor necesare pentru producerea şi livrarea agentului termic către populaţie, aferente lunilor decembrie 2019 (104.258.746)

şi ianuarie 2020 (106.315.578 lei), deşi în conformitate cu Convenţia de plată a gazelor aprobată în CGMB prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 şi semnată ulterior de toate părţile implicate, PMB are obligaţia de a bugeta şi aloca, conform legislaţiei aplicabile, aceste sume; RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie faţă de Elcen ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET,(...) Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să-şi respecte obligaţiile de plată atât a subvenţiei, cât şi a pierderilor generate de RADET”, mai arată comunicatul.

Citeste si: Veste de ultimă oră pentru bucureșteni! RADET intră în faliment

Citeste si: Cresc salariile în România! Ce categorie de angajați va primi bani în plus- kanald.ro

Citeste si: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea- wowbiz.ro

Compania precizează că la data de 14 ianuarie 2020, s-a emis factura nr. 1154292 în valoare de 169.737.732 lei pentru energia termică livrată de Elcen către Termoenergetica conform prevederilor contractuale. Data scadentă a acestei facturi este 29 ianuarie 2020. Valoarea  constituie creanţă neîncasată, întrucât factura nu a fost achitată până la acest moment.

Elcen arată că PMB înregistrează subvenţie restantă faţă de RADET 

Elcen mai arată că PMB înregistrează subvenţie restantă faţă de RADET aflată în procedură de faliment în valoare de 87 milioane lei aferentă lunii noiembrie 2019 şi, de asemenea, are obligaţia compensării valorice a pierderilor financiare datorate aprobării cu întârziere a tarifelor, înregistrate de RADET în 2018 în cuantum de aproximativ 60 milioane lei, aprobată în şedinţa CGMB din 24 octombrie 2019.

În prima decadă a lunii februarie devine scadentă subvenţia plătibilă de PMB faţă de Termoenergetica pentru energia termică livrată în luna decembrie 2019, în valoare de 212,6 milioane

Citeste si: Gabi Firea: "RADET are de incasat de la institutiile publice peste 260 de milioane de euro! Mai mult de jumatate sunt de la MAI!"

lei.

”În ipoteza contrară, în care subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei Municipiului Bucureşti nu este plătită conform Convenţiei de  plată a gazelor, sistemul de termoficare din Municipiul Bucureşti ar putea fi compromis iremediabil, putând genera intrarea în incapacitate de plată a Elcen şi, totodată, pierderi majore înregistrate de furnizorul de gaze, Romgaz, prin neîncasarea creanţelor. Elcen analizează această situaţie şi ia toate măsurile necesare pentru efectuarea demersurilor legale în vederea recuperării sumelor restante neachitate”, mai arată producătorul de energie.

Citeste si: Mesajul Gabrielei Firea pentru bucureștenii care n-au căldură: "Cred că oricine înțelege..."

Citeste si: Răzvan Miheț și Gina Matache i-au luat pe cei doi copii de la Oana Matache! Cum au fost surprinși micuții fără mama lor- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro

Termoenergetica a fost înfiinţată prin HCGMB nr. 145/11.03.2019, cu un capital social iniţial în valoare de 120.000 lei, urmând ca aportul de capital să crească după finalizarea operaţiunii de divizare a Energetica.

Prin Hotărârea nr. 582/24.12.2019, Consiliului General al Municipiului Bucureşti a decis o diminuare a capitalului social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti prin alocarea către Termoenergetica a unei părţi din patrimoniul acesteia, cu suma de 217,95 milioane lei.

”Aşadar, în conturile Companiei Municipale Energetica există o sumă disponibilă în valoare de aproximativ 217 milioane de lei, bani ce pot asigura capitalul necesar pentru îndeplinirea obligaţiilor ce revin Municipiului Bucureşti şi Termoenergetica”, mai arată Elcen.

Termoenergetica a preluat în integralitate activitatea RADET

De la 1 decembrie 2019, Termoenergetica a preluat în integralitate activitatea RADET, devenind noul operator de energie termică al Capitalei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si