Raport internațional: Ungaria nu mai este democrație. Autorii reamintesc de România și PSD

Potrivit unui raport al Freedom House, Ungaria nu mai este democrație, iar Polonia urmează să meargă pe aceeași care, în timp ce democrația în Balcani se erodează.

Author: I.C. miercuri 06 mai 2020 , 15:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Erodarea democrației în Balcani este pusă pe seama influenței Chinei și Rusiei, în timp ce Uniunea Europeană nu găsește răspunsul potrivit pentru cotracararea influenței, se arată în raportul

citat de politico.eu.

Studiul Nations in Transit 2020, care acoperă 29 de țări din Europa Centrală până în Asia Centrală, descrie o „reducere uimitoare a democrației”, spunând că astăzi există „mai puține state democratice în regiune decât în orice alt moment de la lansarea raportului anual în 1995”.

Conform sursei citate, Ungaria este acum un „regim hibrid”, după ce și-a pierdut statudul de „democrației semi-consolidată” din cauza atacturilor continue ale premierului Viktor Orban asupra instituțiilor democratice ale țării.

Citeste si: Parlamentul a adoptat legea care le permite părinților să își ia zile libere până la încheierea anului școlar

Adoptarea stării de urgență care permite guvernului să se pronunțe prin decret pe o perioadă nedeterminată „a expus în continuare caracterul nedemocratic al regimului Orban”, au mai scris autorii raportului, adăugând că „declinul Ungariei a fost cel mai precipitat urmărit vreodată”.

Polonia nu este departe, potrivit raportului, care spune că au existat atacuri asupra sistemului judiciar din partea partidului Dreptate și Justiție.

Bruxelles-ul are o parte de vină

„Nici Polonia, nici Ungaria nu s-au confruntat cu repercusiuni pentru deteriorarea statului de drept în țară, iar partidul Fidesz care se află la guvernare în Ucraina a rămas chiar membru al principalului partid popular european, cel mai mare grup din Parlamentul European”, se mai arată în raport.

Balcanii, sursă de îngrijorare în regiune

„Anii de... tactici puternice angajate de Aleksandar Vučić în Serbia și Milo Đukanović în Muntenegru au dus la regresul aceste țări", se arată în raport. „Pentru prima dată din 2003, acestea nu mai sunt clasificate drept democrații”.

Citeste si: PSD cere demiterea ministrului Finanțelor. „Mai nociv decât efectele pandemiei”

Evaluarea are loc în ziua summit-ului UE-Balcani, care va avea loc anul acesta prin videoconferință.

Raportul Freedom House vorbește și despre influeța străină.

„Pe lângă influența continuă a malignității rusești, China a avansat o politică externă ambițioasă în practic toate cele 29 de țări ale regiunii", spun autorii.

„Regimul Xi Jinping nu răspândește atât modelul său unic, cât răspândește influența... profitând de slăbiciunile instituționale și se înscrie în structuri politice și economice corupte.”

România și episodul avioanelor întârziate în ziua moțiunii de cenzură

Raportul Freedom House amintește despre guvernarea PSD și ziua votului moțiunii de cenzură din Parlament.

Citeste si: Ministerul Justiţiei a transmis o serie de recomandări pentru instanţe

„În România, guvernul Partidului Social Democrat (PSD) și-a continuat abuzurile asupra ordonanțelor de urgență, care seamănă cu legile adoptate sub regula procedurii urgente a Serbiei. Când a fost amenințat de o moțiune de cenzură către sfârșitul anului 2019, acesta a făcut presiun către compania aeriană națională să întârzie zborurile, astfel încât membrii opoziției să nu poată participa la vot”, arată raportul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si