Rata inflatiei a crescut in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% fata de aceeasi luna a anului trecut, cele alimentare cu 4,15%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), informeaza Agerpres.ro. Inflatia si-a reluat trendul de crestere in august dupa doar numai o luna in care a fost consemnata o usoara scadere.

In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei

a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a ajuns la 5,65%.

"Preturile de consum in luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflatiei in ultimele 12 luni (septembrie 2017- august 2018) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2016- august 2017), calculata pe baza IPC, este 4,2%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,5%", se arata intr-un comunicat al INS.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Rata medie lunara a inflatiei in primele opt luni din acest an a fost de 0,3%, fata de 0,1% in perioada similara din 2017. La inceputul lunii august, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere la 3,5%, de la 3,6% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 2,7%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale.

Romania a avut in iulie, pentru a sasea luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,3%, in scadere totusi fata de o rata anuala a inflatiei de 4,7% inregistrata in luna iunie, arata datele publicate la mijlocul lunii august de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

sursa: digi24.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si