RATB va fi transformata in societate pe actiuni cu denumirea Societatea de Transport Bucuresti SA

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) va fi transformata in societate pe actiuni cu denumirea Societatea de Transport Bucuresti SA, potrivit unui proiect de hotarare aprobat joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Author: I. I. joi 22 februarie 2018 , 18:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 Actionarii vor fi Primaria Capitalei, prin Consiliul General, si Primaria Ilfov, prin Consiliul Judetean. Societatea nou infiintata va avea un capital social de peste 129 de milioane de lei, iar personalul regiei va fi preluat si reincadrat pe aceleasi functii. Primarul Gabriela Firea a vorbit si despre cele 400 de autobuze ce urmeaza sa fie cumparate de la Otokar, o firma din Turcia, declarandu-se declarandu-dezamagita de faptul ca sunt critici in spatiul public legate de acest

subiect. Edilul a subliniat ca nu vor fi achizitionate „toate rablele”.

Proiectul de hotarare a fost aprobat in unanimitate.

Din Consiliul de Administratie fac parte Speranta Cliseru, Adrian Sorin Mihail, Ionut Cieocoiu, Petrina Boita, Alexandru Trifan si Mihai Petcu.

„Prin transformarea in societate pe actiuni a RATB se vor asigura conditiile pentru o functionare mai eficienta, mai economica, cu o marja de profitabilitte si cu posibilitatea de participare la licitatii si de accesare a fondurilor europene”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Actionarii vor fi Primaria Capitalei prin CGMB si Primaria Ilfov, prin Consiliul Judetean si se va mandatat actualul director al RATB, Adrian Sorin Mihail, sa indeplineasca toate formalitatile referitoare la reorganizarea RATB. De asemenea, capitalul social va fi de peste 129 de milioane de lei, iar angajatii regiei vor fi preluati si reincadrati pe aceleasi functii.

Despre reorganizarea RATB se vorbeste inca din 2016, cand CGMB aprobase studiul de oprtunitate in acest sens, iar municipalitatea promitea ca regia sa fie transformata pana la inceptului anului. In aprilie 2017, viceprimarul Aurelian Badulescu estima ca Regia se va transforma in societate pe actiuni in jurul lunii august.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a vorbit, la inceputul sedintei de Consiliu, si despre achizitionarea celor 400 de autobuze de la firma Otokar din Turcia, declarandu-se dezamagita de faptul ca sunt critici in spatiul public legate de acest subiect, dupa atat de mult timp de munca pentru semnarea contractului de achizitie.

„Din buget vom plati si deja celebrele autobuze. Imi exprim dezamagirea. Stiti ca am lucrat foarte mult cu totii pentru asta, un an si jumatate. La un moment dat chiar credeam ca nu vom mai finaliza acest proiect, pentru ca am avut foarte multe blocaje. Cand in sfarsit am vazut luminita de la capatul tunelului si cand in sfarsit am ajuns la final si suntem aproape de semnarea contractului si vom avea autobuze noi, cu aer conditionat, sistem de informare si conditii civilizate... Am uitat cum mureau de cald cetatenii in autobuze? Autobuze cu marca, ce sa zic! Acum stam si comentam ca producatorul castigator e din tara X. Cine are de comentat, sa mearga sa faca plangere. Eu va garantez ca facem totul in beneficiul cetatenilor”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a subliniat ca a venit in functia de primar al Capitalei ca sa munceasca pentru cetateni si ca nu va lua „toate rablele”.

„Am castigat bani foarte multi din presa si nu am venit aici sa fiu vedeta sau sa ma imbogatesc, ci sa muncesc pentru cetateni. Am fost vedeta cand am fost. Vom plati aceste autobuze indiferent din ce tara vine producatorul. Dar am avut curajul sa avem 50 la suta criteriu tehnic si 50 la suta criteriu financiar. Nu luam toate rablele, asa cum spun unii colegi ai nostri. Important este ca vor veni 400 de autobuze noi cu aer conditionat, iar in paralel luna viitoare demaram achizitia pentru 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze electrice si 100 de tramvaie electrice si demaram activitatea pentru inca o achizitie de 400 de autobuze”, a mai spus Firea.

Edilul a subliniat flota de lucru trebuie innoita si marita, iar RATB va incepe inclusiv un program de modernizare a statiilor de autobuz si a refugiilor de tramvai, urmand sa fie cumparate automate de vanzare a cardurilor de calatorie si, deci, eliminarea chioscurilor de bilete.

Sursa: News.ro
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si