UPDATE. Patru rachete de croazieră au lovit Odesa

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 rănite în urma unor atacuri cu rachete ruseşti sâmbătă asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, a anunţat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, citat de AFP.

"Odesa: cinci ucraineni ucişi şi 18 răniţi. Iar aceştia nu sunt decât cei care au fost găsiţi în acest stadiu. Potrivit tuturor aparenţelor, bilanţul va fi mai mare", a indicat pe Telegram Andrii Ermak, precizând că printre cei ucişi figurează şi un "bebeluş de trei luni".

UPDATE. Armata ucraineană anunță că a recucerit trei localități lângă Harkov

Autoritățile ucrainene au anunțat sâmbătă că au recucerit trei sate din apropierea Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în timp ce luptele continuă în Donbas și în sudul țării, transmite AFP.

"Forțele noastre armate ucrainene au lansat cu succes o contraofensivă ieri dimineață. După lupte crâncene, unitățile noastre au dislocat trupele rusești din Bezruki, Slatin și Prodaianka", a declarat Oleg Sinegoubov, guvernatorul regiunii Harkov, potrivit Hotnews.ro.

UPDATE: Un oficial ucrainean spune că Rusia bombardează infrastructura civilă din orașul Harkov: 2 persoane decedate și 19 răniți

Forțele ruse bombardează în continuare orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, a spus sâmbătă un guvernator ucrainean, citat de CNN.

„Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov și din regiune. Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri. Rezultatul, 19 răniți, două persoane au murit", a mărturisit Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

UPDATE: Rusia susține că SUA pregătește „provocări” pentru a acuza Moscova că utilizează arme de distrugere

Ministerul rus al Apărării a spus că SUA pregătesc „provocări" prin care ar putea acuza Moscova de utilizarea unor arme de distrugere în masă în Ucraina.

Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor chimice și biologice ale forțelor armate ruse, a afirmat: „Ministerul rus al Apărării are informații despre faptul că Statele Unite pregătesc provocări pentru a acuza forțele armate ruse de utilizarea de arme chimice, biologice sau nucleare tactice.

Acest plan a fost deja dezvoltat și este o reacție la succesul Rusiei în desfășurarea operațiunii militare speciale”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Rusia și SUA au avut un schimb de replici pe tema conflictului din Ucraina, Joe Biden a spus că Rusia comite un „genocid”.

UPDATE: Trupele rusești ar fi doborât un avion de luptă al armatei ucrainene

Ministerul rus al Apărării a spus că forțele ruse au doborât un avion de luptă ucrainean Su-25 și au distrus trei elicoptere MI-8 pe un aerodrom aflat în regiunea Harkiv, relatează Reuters.

UPDATE: Bombardamente intensificate în partea de est a Ucrainei

Orașele controlate de ucraineni din regiunea estică Luhansk se confruntă cu o intensificare a bombardamentelor rusești, a spus guvernatorul regional.

Forțele rusești au avansat în estul Ucrainei, în special în regiunile Luhansk și Donețk. Luhansk și Donețk au fost scena luptelor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene încă din anul 2014, cu toate că acestea s-au intensificat de la invazia din acest an. 

UPDATE: Marea Britanie a anunțat că forțele ruse au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, forțele rusești nu au avut câștiguri majore, contraatacurile trupelor ucrainene le îngreunează eforturile, anunță Defence Intelligence (DI) din cadrul Ministerului britanic al Apărării.

Prim-ministrul ucrainean, Denîs Şmîhal, a numit situaţia de la Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară” de la începutul invaziei ruse și probabil cea mai mare catastrofă din acest secol deoarece orașul-port din sud-estul Ucrainei se confruntă constant cu bombardamente din partea trupelor rusești.

Primarul Kievului le cere cetățenilor să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere

Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, le-a transmis cetățenior, prin intermediul unui mesaj pe Facebook, să respecte starea de asediu.

„Pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a preveni eventualele provocări în noaptea de Paşte, adică de sâmbătă, 23 aprilie, până duminică, 24 aprilie, interdicţia de acces în Kiev şi regiune se va desfăşura de la 23:00 (sâmbătă) la 5:00 (duminică)”, a spus primarul.

Citeste si: Japonia acuză Rusia că "a ocupat ilegal" insulele sale

Acesta le solicită cetățenilor să respecte starea de asediu și să rămână în siguranță. Potrivit presei din Ucraina, în majoritatea zonelor aflate în stare de asediu, regulile vor fi respectate în noaptea de Înviere.

Prim-ministrul ucrainean:  Mariupol-"cea mai mare catastrofă umanitară" a secolului

În cadrul unei conferințe de presă la Washington, premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a declarat că mii de oameni au murit la Mariupol, adăugând că: „Vom vedea atrocităţile teribile când va fi eliberat de ruşi”.  

Citeste si: Rușii au publicat din greșeală câți soldați au pierdut în Ucraina. Postarea a fost ștearsă prea târziu

Acesta a numit situația din Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară”. De asemenea, a mai spus că trupele ruse „distrug absolut totul” chiar și adăposturile civile.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Până în acest moment se estimează că aproximativ 100.000 de oameni au rămas prinși în Mariupol de la 1 martie, când orașul a fost înconjurat de trupele ruse. Oficialii ucraineni spus că 20.000 de oameni au murit în timpul atacului.

Posibil coridor umanitar de ieșire din Mariupol, sâmbătă

Vicepremierul ucrainean a anunțat vineri seara existența unui posibil coridor umanitar de ieșire din Mariupol, transmite Reuters.

„Urmăriţi anunţurile oficiale mâine dimineaţă. Dacă totul merge bine, voi confirma", a transmis Irina Vereşciuk prin intermediul unui mesaj online pentru persoanele care așteaptă să fie evacuate. Înainte, aceasta a afirmat că evacuarea zecilor de mii de oameni blocați în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul Naţiunilor Unite, aceasta fiind singura organizație cu „puterea de a preveni moartea”.

Citeste si: Ucrainenii care au supraviețuit atacurilor rusești rup tăcerea: ”Patru soldați beți au intrat peste noi, în pivniță, într-o noapte...”

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si