Moment crucial în războiul Rusia-Ucraina. Zelenski convoacă CSAT în ziua în care Putin anexează cu forța patru regiuni din Ucraina

Rusia a anunţat joi că Vladimir Putin va semna vineri tratatele care proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, pregătește măsuri de contr-atac.

Author: Sorin Negru joi 29 septembrie 2022 , 22:24

zelenski putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al ţării în ziua în care Putin anexează Donbasul și alte două regiuni

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Extinderea Rusiei vine după cele patru pseudo-referendumuri din perioada 23-27 septembrie, considerate de Kiev şi Occident drept "simulacre", fiind desfăşurate sub ameninţarea armelor pe teritoriul ucrainean controlat de forţele ruse.

Citeste si: Vladimir Putin acuză Occidentul că provoacă o „baie de sânge”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al ţării pentru o reuniune de urgenţă vineri, tocmai în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin senează tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene ocupate.

Citeste si: Volodimir Zelenski, un nou mesaj pentru ucraineni: ”Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi"

"Preşedintele Volodimir Zelenski a convocat pentru mâine o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei. Ordinea de zi şi alte detalii vor fi anunţate ulterior", a anunţat joi un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Serhii Nikiforov.

Zelenski cere ajutor în Occident

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic miercuri cu mai mulţi lideri străini pentru a cere ajutor împotriva Rusiei, care este pe cale să anexeze mai multe regiuni din Ucraina, transmite Reuters.

Într-o convorbire telefonică purtată cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea unei 'reacţii puternice' din partea comunităţii internaţionale faţă de aceste 'acte ilegale' ale Moscovei.

Aceasta 'subminează fundamentele dreptului internaţional', a spus el, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Regiunile pe care Rusia vrea să le anexeze reprezintă aproape 20% din teritoriul Ucrainei sau circa 100.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă similară cu cea a unor ţări precum Ungaria sau Portugalia.

Ceremonia semnării tratatelor de anexare la Kremlin survine în condiţiile în care niciuna din cele patru regiuni nu se află sub controlul deplin al trupelor ruse după şapte luni de război, nici măcar Lugansk, pe care Moscova a declarat că a cucerit-o integral în iulie.

vladimir putin

Putin, așteptat să țină vineri un nou discurs războinic

[Sursa foto: Kremlin.ru]

Crește riscul folosirii armelor nucleare

Zelenski a declarat în mod repetat că aşa-zisele referendumuri sunt ilegale şi a avertizat cu privire la un răspuns viguros din partea Ucrainei, potrivit Reuters.

"Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacţia noastră la recunoaşterea de către Rusia a rezultatelor va fi foarte dură", a declarat Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice purtate joi cu premierul italian în exerciţiu Mario Draghi.

Anterior, Kremlinul avertizase că orice atac asupra teritoriilor (ucrainene) încorporate în Federaţia Rusă va fi considerat un atac împotriva Rusiei, ceea ce îi va permite să recurgă la întregul arsenal aflat în dotarea sa, inclusiv la armele nucleare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si