Reactia Gabrielei Firea dupa ce Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii 2021

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca Bucurestiul nu a plecat cu prima sansa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, pentru ca strategia Uniunii Europene este de a sprijini regiuni mai dezavantajate sa intre în circuitul cultural european. Edilul Capitalei a felicitat orasul Timisoara, care va detine din partea României titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, aratând ca este un succes care trebuie apreciat.

vineri 16 septembrie 2016 , 21:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Felicit Timisoara, care va detine din partea României titlul de Capitala Europeana pentru anul 2021! Este un succes care trebuie apreciat. Am fost de la început constienta ca Bucurestiul nu are prima sansa în aceasta competitie pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021. Daca va uitati la orasele care au purtat acest titlul în ultimul deceniu, dar si mai în spate, veti vedea ca foarte putine dintre câstigatoare erau si capitale administrative în statele pe care le reprezentau", arata primarul Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Potrivit edilului Capitalei, prima optiune a celor care analizeaza astfel de dosare este spre orasele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucurestiul în ceea ce priveste infrastructura, programele culturale sau potentialul turistic.

"Acesta este motivul pentru care, de la bun început, Bucurestiul nu a plecat cu prima sansa în aceasta competitie. Nu am vrut sa spun toate aceste lucruri înainte, pentru ca nu am dorit sa îi descurajez pe cei care au facut parte din echipa care a muncit în acest proiect si carora vreau sa le multumesc pentru tot efortul depus. Asadar, decizia nu ne surprinde si nici nu ne întristeaza. Pentru ca pâna la urma, scopul nu este neaparat de a câstiga titlul în sine, desi e important si acest lucru. Dar mai important cred ca este parcursul, competitia în sine", a mai spus Firea.

Primarul a precizat ca, atunci când candideaza la titlul de Capitala Europeana a Culturii, fiecare oras participant îsi construieste o strategie culturala pe termen lung, planifica activitati culturale pentru locuitori si face actiuni concrete pentru sprijinirea diversitatii culturale.

“Bucurestiul deja a facut acest lucru. Avem o strategie culturala, ceea ce nu aveam înainte. Avem un program coerent de activitati culturale, ceea ce nu aveam înainte, avem o viziune mult mai clara de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetateni, de a stimula activitatile culturale si de a dezvolta infrastructura culturala în cartiere, nu doar în zona centrala. Toate acestea sunt acumulari care ne ramân dupa aceasta competitie. Prin urmare, chiar daca nu am luat titlul de Capitala Culturala Europeana, consider ca bucurestenii sunt câstigatori, pentru ca ei au câstigat tot ce am facut pâna acum în acest proiect. Nu ne vom opri aici. Am anuntat deja ca voi creste bugetul alocat de Primaria Generala pentru activitatile culturale si veti vedea ca roadele muncii noastre în aceasata candidatura se vor vedea foarte curând", a adaugat Firea.

Orasul Timisoara a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii (CEaC) 2021, anuntul fiind facut vineri, de un juriu international delegat al UE, într-o conferinta de presa organizata la Bucuresti.

Candidatura orasului Timisoara a utilizat sloganul ”Lumineaza orasul prin tine!”. Timisoara si-a structurat programul cultural sub forma unei calatorii, cu ”statii- program/proiect” si trasee pe si de-a lungul canalului Bega, care conecteaza idei, oameni, locuri.

Anul acesta, localitatile San Sebastián (Spania) si Wrocław (Polonia) sunt detinatoarele titlului.

Sibiu a fost Capitala Europeana a Culturii în 2007.

În 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din tarile candidate la UE (Serbia si Muntenegru), una din Grecia si una din România.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si