Reciclarea sticlelor, o modalitate de a trăi pentru unii. Ireal câți banii câștigă cei care adună ambalaje: ”Așa îmi plătesc chiria, întreținerea”
Reciclarea sticlelor a devenit pentru unii un real job, din care se câștigă bani frumoși.
Cine ar fi crezut că se ajunge aici? Ei bine, vă spunem că sistemul de Garanție-Returnare a ajuns la un miliard de ambalaje colectate. Și asta în doar opt luni de la lansarea acestui mod de a recicla PET-urile.
Așadar, prin acest sistem, RetuRO, am ajuns la peste 50% de PET-uri reciclate. Și asta nu este tot. Nu doar mediul are de câștigat prin acest tip de reciclare, ci și oamenii.
Citește și: VIDEO În căutarea de pet-uri, cu pluta. Vânătoarea de sticle s-a mutat de pe uscat, pe apă, la Galați
Unii chiar și-au făcut un job din a căuta și colecta sticle. Tot mai mulți români petrec zi de zi în căutarea sticlelor, prin diferite locuri, chiar și în coșuri de gunoi, pentru a le duce la aparatele special amenajate, care le oferă 50 de bani în schimbul unui PET.
Și astfel, se duc cu saci plini de sticle în zonele special amenajate și pleacă chiar și cu câteva zeci de lei adunați pe zi.
De exemplu, conform Gândul.ro, o femeie, după opt ore de muncă pe zi, timp în care caută, adună și reciclează sticle, se întoarce în sânul familiei chiar și cu 50 de lei.
Face asta de dimineața până la prânz și spune că așa are ce pune pe masă.
Ba chiar, deși recunoaște că nu este deloc ușor, adună bani și pentru a-și plăti chiria și facturile.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Căci pentru ea, ca și pentru mulți alții, reciclarea sticlelor a devenit un real loc de muncă din care reușește să se întrețină.
– Cam cât faceți pe zi din PET-uri?
– Depinde. 20, 30, 50 de lei.
– Căutați de dimineață până seara?
– Până pe la 14.00 -15.00.
– E bine, nu?
– E bine că duc pâine la copii, la nepoței.
– Aveți ceva de muncă.
– Da, dar așa îmi plătesc chiria, întreținerea, lumina, apa.
Și nu doar ea pune o pâine pe masă printr-o astfel de manieră, ci acest sistem a ajutat până acum mii de oameni să depășească problemele financiare, o spune ministrul Mediului.
„Ar fi între 5.000 şi 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare. Caută sticle prin oraş, prin coşuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi”, spunea Mircea Fechet în urmă cu câteva săptămâni în cadrul unui interviu la Prima TV.