Rectificarea bugetara a fost adoptata! Anuntul facut de ministrul Finantelor!

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca Guvernul a adoptat rectificarea bugetara. Teodorovici a mai spus ca, avand in vedere ca premierul Viorica Dancila se va afla joi in vizita in Spania, la intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis vor merge el si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

G. S., miercuri 05 septembrie 2018 , 20:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Teodorovici a sustinut ca la rectificarea bugetara au fost alocate fonduri necesare urmare a diverselor acte normative adoptate dupa aprobarea Legii bugetului.

El a mai spus ca un principiu avut in vedere este al neafectarii investitiilor in curs.

Ministrul Finantelor a precizat ca veniturile bugetului general consolidat se majoreaza cu suma 8,8 miliarde lei, iar cheltuielile au fost majorate cu 9,9 miliarde lei.

”Tinand cont de invitatia domnului presedinte lansata doamnei prim-ministru de a participa maine la o sedinta la Palatul Cotroceni, la ora 11.30, cu toate ca se cunostea programul de vizite externe al doamnei prim-ministru, totusi, pentru ca invitatia a fost lansata, in aceasta situatie doamna prim-ministru a decis ca la aceasta intalnire sa merg eu impreuna cu ministrul Tudorel Toader”, a mai precizat Teodorovici.

El a mentionat ca bugetele structurilor din CSAT au rectificare negativa, dar nu exista niciun impediment ca ceea ce au angajat sa fie dus la bun sfarsit. ”Orice cheltuiala pe care o au in vedere pana la final de an va fi asigurata, dar nivelul executiei la 7 luni arata sunt sume neutilizate, iar un management corect si modern spune foarte clar ca nu ai de ce sa tii banii intr-o zona in care nu se cheltuie”, a adaugat Teodorovici.

El a precizat ca ministrul tudorel Toader a exprimat un punct de vedere privind legalitatea rectificarii bugetare in absenta avizului CSAT, bazandu-se pe trei decizii ale CCR din anul 2011, care stipuleaza ca un aviz este obligatoriu de solicitat dar nu trebuie sa il astepti.

”Se spune in cele trei decizii ca impiedicarea unui aviz constituie o intelegere gresita a rolului sau legal si constitutional, fara a fi afectata constitutionalitatea legii asupra careia a fost cerut avizul”, a adaugat ministrul.

”Maine, la intalnirea de la Cotroceni, vom prezenta raspunsurile la intrebarile pe care domnul presedinte le are, pe care le putea obtine si in sedinta CSAT de ieri. Noi am fost deschisi, am prezentat toate argumentele, toate elementele care stau la baza unei astfel de decizii, dar din pacate invocarea unei prevederi care nu exista in legislatia de astazi a facut ca sedinta de ieri de CSAT sa nu se mai tina. Probabil ca este o continuare a discutiei de ieri”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, la inceputul sedintei de Guvern, ca Executivul va adopta rectificarea bugetara, precizand ca a fost indeplinita obligatia de a cere avizul CSAT.

Viorica Dancila a sustinut ca sunt asigurate fondurile necesare pentru functionarea tuturor institutiilor statului.

Ea a spus ca a primit ”cu uimire” declaratia de marti a presedintelui Klaus Iohannis in care a anuntat suspendarea sedintei CSAT.

Premierul a cerut desecretizarea stenogramei sedintei CSAT de marti.

”Ma asteptam ca presedintele sa inteleaga ca rectificarea bugetara trebuie aprobata pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-as fi dorit ca acest proiect deosebit de important pentru romani sa fie rezultatul unui consens intre doua institutii importante ale statului - Presedintie si Guvern. Orice situatie complexa insa are cel putin o solutie, iar solutia aleasa de Guvern este sa mearga mai departe cu adoptarea rectificarii bugetare”, a afirmat Viorica Dancila la inceputul sedintei.

Premierul a precizat ca Guvernul si-a ”indeplinit obligatia” de a cere CSAT un punct de vedere si ca in continuare isi indeplineste responsabilitatea de a asigura continuitate in finantare.

”Oamenii au nevoie de investitii, de medicamente, de pensii si salarii achitate la timp. Fermierii afectati de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie de banii din subventii la timp pentru a putea incepe lucrarile”, a adaugat Dancila.

Ea a mai spus ca, pana la un punct, poate intelege nemultumirea presedintelui legata de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit si a dat asigurari ca ”nicio institutie a statului nu va ramane fara bani pentru functionare”.

”De aceea, am primit cu uimire declaratia de ieri a presedintelui si consider ca, pentru a nu exista niciun dubiu in legatura cu motivele pentru care a fost suspendata sedinta CSAT, este nevoie ca stenogramele acestei sedinte sa fie desecretizate”, a subliniat premierul.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri o scrisoare premierului Viorica Dancila, prin care o invita joi pentru consultari la Palatul Cotroceni, pentru "clarificarea unor aspecte care tin de rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente si de importanta deosebita", la aceasta intalnire fiind invitati si ministrii de resort.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului Romaniei, doamna Vasilica -Viorica Dancila, prin care o invita pentru consultari, la Palatul Cotroceni, in data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, in temeiul dispozitiilor art. 80 si ale art. 86 din Constitutie, avand in vedere opiniile exprimate de Guvern in legatura cu necesitatea rectificarii bugetului de stat pe anul 2018. Consultarile vizeaza clarificarea unor aspecte care tin de rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente si de importanta deosebita. La aceasta intalnire au fost invitati si ministrii de resort", a transmis miercuri Administratia Prezidentiala.

 

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si