VIDEO - Reducerea cu 50 de bani a litrului de carburanți, aprobată de Guvern. De când intră în vigoare ieftinirea la pompă

Vești bune pentru șoferii români. Începând de la miezul nopții ar urma să intre în vigoare legea care le permite stațiilor de benzină să reducă prețul la pompă cu 50 de bani la litrul de benzină sau motorină. Mare atenție, însă: nu există obligația impusă comercianților de combustibili să aplice această reducere. Trebuie să verifici înainte să alimentezi

Author: Sorin Negru joi 30 iunie 2022 , 14:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul Nicolae Ciucă a aprobat joi Ordonanţa de Urgenţă privind susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină, a anunţat purtătorul de

cuvânt al Executivului, într-un briefing de presă.

Citeste si: VIDEO- Tot mai mulți șoferi își montează instalații de gaz pe mașină, din cauza prețului ridicat la carburant

Noua lege va intra în vigoare în noaptea de joi spre vineri, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a precizat însă că benzinăriile vor avea probabil nevoie de un "scurt timp" pentru acomodarea din punct de vedere fiscal la noua legislație.

Când găsim benzină și motorină mai ieftină la pompă 

Șoferii care vor să fie siguri că alimentează cu carburanți mai ieftini trebuie să se asigure temeinic înainte de a pune benzină sau motorină în rezervor. Motivul? Comercianții nu sunt obligați să aplice reducerile de preț.

”Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”, a precizat ministrul Virgil Popescu, potrivit News.ro.

Ministrul Energiei a explicat că Ordonanţa guvernamentală oferă un cadru legislativ şi o conformare voluntară, nu este ceva obligatoriu. 

Citeste si: Răsturnare de situație în cazul ordonanței de urgență privind prețul carburanților

”Eu, din ceea ce cunosc în piaţă în momentul de faţă, sunt convins că majoritatea lanţurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica această Ordonanţă şi românii vor beneficia la toate brandurile de la staţiile de benzină de aceste reduceri”, a mai spus ministrul Popescu.

Care este "șmecheria" din noua Ordonanță de urgență

Șoferii trebuie să știe că reducerile de preț sunt lăsate la mâna comercianților și nu este sigur că aceștia vor găsi atractivă implementarea noului sistem.

Virgil Popescu a arătat că Ordonanţa prevede reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi în felul următor: 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de stat şi 25 de bani va fi o reducere voluntară.

Cu alte cuvinte, lanţurile de benzinării vor aplica voluntar cedarea a 25 de bani din preț în cazul în care doresc să ia şi reducerea de 25 de bani de la buget.

virgil popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: "Să le lăsăm un termen scurt benzinăriilor, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”

[Sursa foto: Facebook]

Lanțurile de benzinării, amenințate cu sancțiuni

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat despre această Ordonanţă că, ”în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate a preţurilor la carburanţi, în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate în categoria de acţiuni speculative”. 

”Vor fi sancţionate potrivit Ordonoanţei de urgenţă 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative”, a arătat Dan Cărbunaru, precizând că această ordonanţă privind preţurile speculative se va aplica şi preţurilor la carburanţi. 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si