Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat parintele noului cinema latino-american, a murit la varsta de 92 de ani

Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat parintele noului cinema latino-american, a murit miercuri la Roma, la varsta de 92 de ani, a informat joi o sursa apropiata familiei.

V.P., vineri 29 decembrie 2017 , 14:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Nascut la Santa Fe, in sudul Argentinei, pe 13 martie 1925, regizorul era bolnav de mai multi ani si a murit intr-un spital din capitala italiana.

"Hasta siempre, presidente/ Pentru totdeauna, presedinte", a fost anuntul publicat pe pagina de Facebook a Festivalului de cinema latino-american pe care maestrul, adesea considerat "parintele noului cinema latino-american", l-a infiintat in 1985 la Trieste, in nord-estul Italiei.

Nepotul unui anarhist din nord-estul Italiei imbarcat pentru Argentina de fortele de ordine la finalul secolului XIX, Fernando Birri a facut drumul invers pentru a studia la Centrul Experimental al Cinematografiei din Roma din 1950 pana in 1953, inainte de a reveni la Santa Fe pentru a infiinta institutul de cinema.

In 1961, filmul "Los inundados" i-a adus premiul Opera Prima la Festivalul de Film de la Venetia. Au urmat "La Pampa gringa" (1963), "Org" (1978), "Mi hijo el Che" (1985), "Che, ¿muerte de una utopía?" (1997) "El siglo del viento" (1999) si "El Fausto Criollo" (2011).

"In pofida durerii", festivalul i-a adus un omagiu presedintelui pe care l-a caracterizat: "imaginativ, hiperbolic, ireverentios, grandilocvent, genial dar si poetic, visator si inspirator".
 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
S-a rupt lantul de iubire intre Jador si Bogdan Mocanu?: "Te sparg in... S-a rupt lantul de iubire intre Jador si Bogdan Mocanu?: "Te sparg in bataie..." Mesajul cantaretului pentru Faimosul de la Survivor Romania 2021
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc... Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt "în gol"
monitorulcj.ro
Zodiacul dragostei. Ce zodii formează cea mai bună relație de cuplu Zodiacul dragostei. Ce zodii formează cea mai bună relație de cuplu
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si