Toate acestea însă, s-a schimbat brusc, din seara de 17 martie 2020, atunci când ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat că, din cauza epidemiei de coronavirus, a fost dispusă suspendarea activității de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele și localuri publice. Așa că, reporterii stirilekanald.ro au ”inspectat” Centrul Vechi pentru a vedea cum se prezintă în plină criză.

Citeste si: Praga, ”platou de filmare” pentru un scenariu post-apocaliptic în plină carantina de coronavirus: ”Aici trăim o distopie deja”

Citeste si: Imagini apocaliptice din Italia! Pandemia de coronavirus a băgat totul în carantina! Dezvăluirile unei românce din mijlocul zonei roșii

Citeste si: Simona Gherghe, despre izolarea la domiciliu din cauza epidemiei de coronavirus ”Singurul lucru care mă sperie…” Cum s-a pozat vedeta

Ani la rândul, Centrul Vechi era animat de la primele ore ale dimineții, iar la ora 10.00 zeci, sute de oameni, își căutau locul pe la diverse bărulețe pentru o cafea și puțină socializare. Acum însă, Centrul Vechi e gol... E trist de gol, iar bărulețele sunt populate, în cel mai bun caz, de câțiva angajați care, sub masca unui zâmbet evident forțat, își fac griji serioase cu privire la viitorul lor. Ieri,pe 18 martie 2020, atunci când reporterii de la stirilekanald.ro au mers în ”inspecție”, Centrul Vechi părea părăsit complet.

Niciun om nu se învârtea pe acolo, în ciuda soarelui care te îmbia parcă mai tare ca niciodată să te trântești pe un scaun, să comanzi o cafea și să uiți, pentru câteva minute, de muncă, de stres, de tot ce te înconjoară.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

Doar că așa ceva devenise deja imposibil, iar terasele cochete din preajma Băncii Naționale și de pe străduțele Centrului Vechi aveau un singur lucru în comun: scaunele puse pe mese și ușile închise. La fel, culmea, și fast-food-urile din zonă, locuri în care, zi și noapte, te puteai ospăta cu un sandviș, o shaorma sau un gyros delicios, fie că mergeai spre o cafea (să nu faci celebra ”gaură în burtă”), fie că te întorceai de la un chef monumental și, înainte de somnul de refacere trebuia să ”bagi ceva la maț”.

Într-un final, reporterii stirilekanald.ro au găsit o terasă deschisă. Deschisă, deschisă, dar tot nu serveau pe nimeni, veniseră câțiva chelneri să facă curățenie și să adune totul, până la redeschidere. Starea de spirit a celor de acolo, însă, era mai tristă decât toată zona părăsită a Centrului Vechi. ”Sunt îngrijorat la maximum. Adică, cei care au fost deștepți, au învățat la școală, iar acum pot lucra de acasă sunt, să zicem, măcar pentru o perioadă, salvați. Ei oricum aveau salarii mai bune, acum pot lucra de acasă, dar noi, cei care suntem chelneri, ospătari, bucătari, ce vreți dumneavostră, ce vom face. Pentru că, să fim sinceri, ospătăria e o meserie de ciubuc, de bacșiș. Salariul nostru este, să zicem, 12 milioane în mână (1200 de lei, n. red.), dar, cu bacșiș, în lunile bune, ajungem la 35. Oricum, de o lună încoace ne bucuram și la 3 lei ciubuc, devenise tot mai rar.

Acum însă, nici salariu, nici bacșiș, pentru că vom primi 75% din ceea ce luam, e șomaj tehnic sau cum îi zice. Adică, sincer, noi, practic, nu mai avem nicio șansă să trăim.. Că nimeni nu se poate descurca cu 800 de lei pe lună, dacă mai are și o rată, un copil, e mort... Poate să își caute doar un loc de spânzurat, că nu are cum să reziste o lună așa... Nici măcar pâine și margarină nu poți cumpăra pentru 30 de zile din banii ăștia”, ne-a spus, cu năduf, unul dintre ospătarii din Centru Vechi. Mai mult, el știe că, și dacă nu durează prea mult situația asta, lucrurile tot dificile vor rămâne. ”Hai să zicem că ne ține o lună, poate mai rezistăm, avem niște părinți, ne mai dau ei câte ceva... Dar dacă durează două luni... Dacă durează trei? Cum supraviețuim. Și, când ne întoarcem, mai avem unde să ne întoarcem? Că și patronii au cheltuieli... Chiria trebuie plătită, salariile tăiate se dau... Iar falimentul e sigur... Și nu o zi doar eu, am vorbit cu alți prieteni, chelneri, bucătari, toți suntem în situația asta, suntem duși...”, ne-a mai spus tânărul care a dezvăluit că are o rată lunară de 800 de lei și un copil de 5 ani.

Coronavirus în România! Ce decizii au luat autoritățile și cum vom lupta împotriva COVID 2019

În România au fost confirmate, până acum, 246 cazuri de coronavirus. 19 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică. Cu toate acestea, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat pe 17 martie 2020, o serie de noi măsuri pentru distanțarea socială și împiedicarea răspândirii comunitare a virusului. Astfel, prin ordonanță militară, a fost dispusă suspendarea activității de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele și localuri publice, precum și serviciile în saloanele de înfrumusețare.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

În altă ordine de idei, ieri, pe 18 martie 20202, s-a anunțat că umărul autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor STB care circulă în București va fi redus cu 25%. Măsura intră în vigoare din 19 martie 2020, a anunțat primarul general al Capitalei.

Mai mult, a explicat Ministrul Sănătății, Vicotr Costache, în lupta împotriva coronavirusului a fost aplicată o strategie clară. ”Strategia de luptă este una de tip militar, este o bătălie logistică şi reuşim împreună să organizăm baza de date. Acum avem tot ce ne trebuie pentru spitalele de fază unu, toate spitalele de boli infecţioase din ţară. Sunt primele care primesc pacienţi şi avem acolo o capacitate de absorbţie de 2200 de pacienţi. În faza doi vom trece pe spitalele de fază doi, se adaugă institutele de pneumologie cu încă câteva mii de paturi. La faza a treia se adaugă spitalele de urgenţă şi cele universitare. La faza a treia sper să nu ajungem”, spune Victor Costache despre strategia împotriva epidemiei de coronavirus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si