Republica Moldova a renovat 832 de institutii prescolare printr-un grant de 20 de miloane de euro oferit de Romania

Republica Moldova a renovat 832 de institutii prescolare printr-un grant in valoare de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul de la Bucuresti, in cadrul Proiectului de asistenta financiara pentru gradinite, pe care Romania a decis sa il suplimenteze cu trei milioane de euro in acest an, relateaza Unimedia.

Author: C.I.P. Editor: Catalin Patru sâmbătă 10 septembrie 2016 , 17:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In cadrul acestui grant s-a reusit, pe langa renovari, deschiderea a peste 200 de grupe noi de copii din tara, ceea ce inseamna ca sporim capacitatea institutiilor prescolare din tara cu circa 5000 de locuri" a declarat directorul executiv al Fondului de Investitii Sociale din Republica Moldova, Mircea Esanu.

Institutiile prescolare au fost dotate cu echipament si mobilier, acoperisurile au fost reparate, peretii au fost izolati termic, iar terenurile de joaca si grupurile sanitare

au fost amenajate.

"Am beneficiat de bani de la Guvernul Romaniei pentru reparatia gradinitei, in jur la patru milioane de lei (moldovenesti, circa 181.000 de euro – n.r.). S-a reparat capital acoperisul gradinitei, s-a facut termoizolarea peretilor si sistemul de incalzire si a fost facuta reparatia in patru blocuri, avem teren de joaca", spune primarul din localitatea Satul Nou, raionul Cimislia, Natalia Chistol.

"Am reusit prin intermediul acestui program sa reparam gradinita nr.33 din orasul Gricova. Suma investitiilor este in jur de 2 milioane de lei (moldovenesti, circa 91.000 de euro – n.r.)", spune primarul orasului Cricova Valentin Gutan.

"La noi in sat, gradinita nu a functionat 20 de ani.
Va imaginati ce bucurie am avut atunci cand copiii au deschis usile si au vazut salile frumoase, dotate, amenajate"
, marturiseste Iraida Jitari, primar din localitatea Sauca, raionul Ocnita.

Si pentru ca banii au fost gestionati corect, autoritatile de la Bucuresti au decis sa extinda proiectul, scrie Unimedia.

"Acum incheiem o etapa, dar marcam un nou inceput. Continuam sa investim in educatie. Pentru anul 2016 s-a decis sa se aloce o transa suplimentara de 3 milioane de euro astfel incat si mai multe institutii prescolare sa beneficieze de conditii la standarde europene", a spus ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Daniel Ionita.

Beneficiarii directi ai Programului sunt peste 200.000 de copii, parinti si personal didactic. Numarul copiilor care frecventeaza gradinitele renovate depaseste numarul de 76.000, noteaza cei de la news.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si