VIDEO - Restaurantele vor fi obligate să afișeze cantitățile ingredientelor

Restaurantele vor fi obligate să afișeze cantitățile ingredientelor

Restaurantele vor fi obligate să afișeze cantitățile ingredientelor

(Sursa foto: PixaBay)

Comisarii de la Protecția Consumatorilor vor transperență totală în restaurante și fast food-uri. Patronii sunt nevoiți să afișeze rețetele pentru ca fiecare client să le poată consulta.

Controalele efectuate în restaurante, fast-food-uri şi alte unităţi care comercializă mâncăruri finite au scos la iveală în numeroase rânduri faptul că nu există o informare corectă a consumatorilor cu privire la cantităţile ingredientelor.

Informațiile trebuie puse într-un loc vizibil

Dacă acum vedem în meniu ingredientele folosite la preparate, patronii vor fi nevoiți să treacă și cantitatea folosită din fiecare ingredient. Mai este nevoie de valoarea energetică a preparatelor și detalii despre sare, zahăr și grăsimi saturate.

Informaţiile privind declaraţia nutriţională- valoarea energetică şi catităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare- trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu. 

Citeste si: Tânăr din Craiova, reținut după ce a furat componente ale sistemului de supraveghere video dintr-o biserică

Pentru produsul finit/mâncare oferit spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport cât şi în orice material publicitar.

Ce spun patronii

Aceleaşi informaţii trebuie furnizate şi în cazul livrărilor la domiciliu, doar că, în acest caz se vor da pe site-ul restaurantelor şi fast-foodurilor, astfel încât clienţii să ştie din start ce comandă, notează sursa citată. 

Citeste si: OMS, anunț de ultim moment despre focarul de variola maimuţei. Este "alertă roșie" în Europa

„Urmare acţiunilor de control desfăşurate de către personalul A.N.P.C a rezultat existenţa la comercializare a produselor finite/mâncărurilor la care nu se asigură informarea consumatorilor cu privire la cantitatea din fiecare produs ce compune meniul.

Citeste si: Inspectorii de la Protecția Consumatorului propun închiderea Hotelului Intercontinental

Totodată, experienţa a demonstrat necesitatea reglemetării, de norme care să oblige operatorii economici în a menţiona, în mod clar, precis şi neechivoc, toate ingredientele produselor aflate la comercializare şi cantităţile în care acestea se regăsesc/produs”, se menţionează în preambulul ordinului preşedintelui ANPC.

Citeste si: Cum se apără românii de efectele în lanț ale inflației. Tinerii nu iau în calcul să-și schimbe stilul de viață

Patronii spun că unele rețete sunt secrete sau au un anumit specifc într-un local sau în altul. O anumită cantitate dintr-un ingredient poate schimba total rețeta, iar aceste detalii ar trebui să rămână cunoscute doar bucătarului. Chiar și așa, cu toții vor fi nevoiți să se conformeze ordinului pregătit de ANPC. Acesta va fi emis în zilele următoare și va fi aplicat la nivel național!


Editor web

A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.

”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.

Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:

”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.

Îți Recomandăm Și...