Potrivit OMS, un număr de 131 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate de la primul caz raportat pe 7 mai în afara ţărilor din Africa în care această boală se răspândeşte de obicei.

Citeste si: Variola maimuței pune România în gardă

Alte 106 cazuri sunt suspecte, au declarat marți oficialii OMS, citați de Reuters. Mai multe țări europene au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimuței (monkey pox) de la începutul lunii mai 2022. 

OMS: Focarul de variola maimuței este "controlabil" 

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne "controlabil", a precizat OMS, care convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

Citeste si: Categoria de persoane expuse riscului de infectare cu variola maimuței

Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA și Canada, precum și în Marea Britanie (unde a fost raportat primul caz european) se numără printre țările care au confirmat cazuri de variola maimuței. Duminică, Grecia a anunțat și ea că are în observație o suspiciune de variola maimuței, la un turist din Marea Britanie. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

În România, nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a anunțat, duminică, Ministerul Sănătății.

Alertă roșie în Europa din cauza variolei maimuței

Țărilor europene li se va cere să pregătească un plan de vaccinare pentru a combate epidemia de variolă a maimuței, în plină expansiune, după ce Danemarca a devenit ultima țară care intrat pe lista infectărilor confirmate.

Autoritățile sanitare de la nivelul UE urmează să publice o evaluare a riscurilor, care va sfătui toate statele membre să elaboreze o strategie de vaccinare pentru a controla răspândirea virusului tropical, a informat Daily Mail.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar imunizarea clasică împotriva variolei este eficientă în proporție de 85%.

Variola maimuței se răspândește diferit de COVID-19

Variola maimuței se răspândește diferit de COVID-19, spun experții OMS, care îi încurajează pe oameni să se informeze din surse de încredere cu privire la amploarea focarului, la simptome și prevenirea bolii.

Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre variola maimuței. Care este tratamentul în cazul infectării?

Pe măsură ce variola maimuței se răspândește prin contact apropiat, răspunsul ar trebui să se concentreze asupra persoanelor afectate și pe contactele lor apropiate. Persoanele care interacționează îndeaproape cu cineva care este infecțios prezintă un risc mai mare de infecție: acesta include personalul din domeniul sănătății, rudele și vecinii, precum și partenerii sexuali.

Focarul de variola maimuței este unul neobişnuit, dar rămâne "controlabil", a precizat OMS

Ce este, de fapt, variola maimuței

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care are grijă de cele mai multe ori apare din zonele împădurite din Africa Centrală și de Vest după contactul cu rezervorul animal. Acesta

se poate răspândi de la persoană la persoane.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiile ortopoxvirusului.

Până acum s-au identificat două tipuri de virus pentru variola maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului poate duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de cele mai multe ori auto-limitate.

Aproximativ 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si