Încă două judeţe, pe lista roşie a Germaniei: Izolare este obligatorie!

Judeţele Alba şi Cluj au fost incluse de Germania pe lista roşie a zonelor de risc. În prezent, pe această listă se află municipiul Bucureşti şi alte 14 judeţe din România.

Author: Andreea Stoica joi 01 octombrie 2020 , 17:11

Restrictii Germania
Restrictii Germania
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, într-un comunicat de presă, că Germania au inclus judeţele Alba şi Cluj pe lista zonelor de risc în ce priveşte infectarea cu COVID-19.

La ora actuală, pe această listă se află municipiul Bucureşti şi 14 judeţe.

Persoanele care revin din aceste zone sunt obligate să se autoizoleze pentru 14 zile. În plus, a fost eliminată posibilitatea de exceptare de la măsura autoizolării pentru persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ, efectuat anterior intrării în Germania.

"Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile germane au actualizat lista "zonelor de risc“ din România, cu intrare în vigoare din 30 septembrie 2020, şi au adoptat o serie de măsuri suplimentare menite să limiteze răspândirea COVID-19, care vor fi puse în aplicare din 1 octombrie", conform MAE.

Lista completă a judeţelor cu risc de infectare 

Alături de municipiul Bucureşti, 14 judeţe din România se află pe lista "zonelor de risc”: Alba, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Judeţele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeş (la 16.09),

Buzău (la 09.09), Dâmboviţa (la 16.09), Galaţi (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomiţa (la 20.08), Mehedinţi (la 20.08), Neamţ (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiş (la 20.08) şi Vrancea (la 09.09).

"Totodată, ca urmare a deciziilor comune ale guvernului federal şi ale celor de land, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“, oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire, sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – şi să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire", a precizat MAE.

Respectarea obligaţiei de autoizolare este verificată de autorităţile de land atât aleatoriu, cât şi în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Vor intra în izolare chiar şi cei care prezintă un test negativ

"În acelaşi timp, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile germane, începând de la 1 octombrie a.c., se elimină posibilitatea de exceptare de la măsura autoizolării pentru persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ, efectuat anterior intrării în Germania. Potrivit noilor dispoziţii, autoizolarea poate fi suspendată mai devreme decât termenul de 14 zile numai dacă este efectuat un test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania şi doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau la autorităţile locale de sănătate şi este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. Mai multe informaţii pot fi obţinute la linia telefonică dedicată 116 117. Dacă persoanele care au venit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăţi de respiraţie, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, inclusiv după o eventuală testare negativă şi suspendare a carantinei iniţiale, devine obligatorie autoizolarea şi contactarea imediată a Autorităţii locale de Sănătate", a explicat MAE.

Coronavirus
Coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetăţenii români care vin din judeţe ce nu se află pe lista de risc, dacă se deplasează cu avionul spre Germania de la un aeroport aflat într-un judeţ listat (spre ex. din Otopeni/Ilfov), vor trebui să respecte toate obligaţiile specifice călătorilor din zone de risc.

Cetăţenii care intră în Germania din zonele de risc trebuie să completeze un „formular de debarcare” – Public Health Passenger Locator Form – şi să îl transmită Autorităţilor locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate şi să monitorizeze respectarea carantinei.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiţionată de obligaţiile menţionate. Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane şi respectarea măsurilor specifice de protecţie: distanţare socială, igienă, mască. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu şi cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ş.a..

În cazul neîndeplinirii obligaţiilor generale sau dispoziţiilor locale ale autorităţilor cu privire la testare, autoizolare sau tranzit, se pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 de euro.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si