Rețetă cozonac de Paște 2023. Cum se poate prepara cel mai delicios cozonac?

Rețetă cozonac de Paște 2023. Paștele se apropie, iar gospodinele încep să se gândească ce vor pune pe masa de Paște. Cozonacul este, cu siguranță, un preparat care nu trebuie să lipsească de pe mesele oamenilor!

Rețetă cozonac de Paște 2023. Cozonacul se numără printre cele mai căutate produse pentru masa de Paște. Dacă vă doriți să îi preparați în casă, mai jos vă prezentăm o rețetă absolut delicioasă de cozonac pufos!

Ingrediente pentru cozonac

6 gălbenușuri

1 kg faină

18 g sare

200 g zahăr

500 ml lapte

coajă rasă de lămâie și portocală

1 lingura esență vanilie

2 plicuri drojdie uscată

90 ml ulei

Citește și: Ce semnificație are Pasca de Paște. Credincioșii o pregătesc în ajun de Înviere!

1 ou pt uns

Ingrediente pentru umplutură

150 ml lapte

50 g zahăr

300 g ciocolată amăruie

400 g nucă tocată grosier

stafide sau rahat (după preferințe)

Ingrediente pentru decor:

semințe de susan

Mod de preparare. Cum frământăm cozonacul?

Primul pas în pregătirea cozonacilor este acela de a cerne făina în vasul în care urmează să pregătim aluatul.

Peste făină vom turna sare și zahăr și le vom amesteca. Urmează să încălzim laptele, iar în el vom pune coaja de citrice, esență de vanilie și gălbenușuri.

Le vom omogeniza, iar peste ele adăugăm drojdia. Lichidul pe care îl obținem îl turnăm în făină și începem frământatul.

În primă fază vom obține un aluat destul de lipicios. Prin adăugarea uleiului vom obține un aluat care se va desprinde ușor de mâini.

Este foarte important ca uleiul să îl adaugăm trepat. Din cei 90 ml de ulei la frământat folosim doar 70 de ml, restul îl folosim când vom modela cozonacii, ungem blatul de lucru cu el.

Pentru a frământa aluatul, ne trebuie în jur de 20 de minute. Aluatul îl vom modela sub formă de bile și îl lăsăm la odihnit aproximativ 10 minute, acoperit cu folie alimentară.

Următorul pas este acela de a lua două tăvi pe care le vom acoperi cu hârtie de copt. Aluatul îl punem pe blatul de lucru uns cu ulei și îl vom împărți în patru părți.

Ulterior vom întinde fiecare parte sub formă de foaie dreptunghiulară pe care întindem un sfert din crema de ciocolată.

Vom presăra nuci, stafide și rahat. Vom rula foaia și o lăsăm deoparte.

În acest fel vom proceda și cu restul de aluat.

Împletim câte două bucăți și le punem în tăvi. Deasupra stropim cu puțină apă și băgăm tăvile într-o pungă mare de plastic pe care o legăm bine la gură.

Vom lăsa cozonacii la dospit până își vor dubla volumul. După ce au dospit, îi vom unge cu ou și decorăm cu susan.

Coacerea cozonacului:

Îi bagăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute.

Aceștia trebuie să fie rumeni și să treacă testul scobitorii. 

Citește și: Trei rețete de prăjituri perfecte pentru Paște. Delicioase și simplu de făcut!


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri