Rețetă cozonac pufos de Crăciun. Iată cea mai gustoasă rețetă de cozonac pufos, ideală pentru masa de Crăciun.

Ingrediente pentru cozonac

6 gălbenușuri

1 kg faină

18 g sare

200 g zahăr

Citeste si: Reţetă simplă de pască pentru masa de Paşte

500 ml lapte 

coajă rasă de lămâie și portocală

1 lingura esență vanilie

2 plicuri drojdie uscată

90 ml ulei

1 ou pt uns

Ingrediente pentru umplutură

150 ml lapte

50 g zahăr

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Copiii care au îngrozit Franţa. Autorităţile franceze sunt în alertă maximă după atrocităţile săvârșite de doi băieți de 14 și 15 ani- antena3.ro

Citeste si: Regretul unui bărbat care și-a pus panouri solare. „Am o casă care nu poate fi vândută. Valoarea i-a scăzut”- wowbiz.ro

300 g ciocolată amăruie

400 g nucă tocată grosier

stafide sau rahat (după preferințe)

Ingrediente pentru decor:

semințe de susan

Mod de preparare cremă:

Punem laptele cu zahărul la foc și când au dat în clocot dăm vasul deoparte, adaugăm ciocolata ruptă cubuleţe și amestecăm energic până obținem o cremă fină.

O lăsăm să se răcească foarte bine. Este de preferat să o pregătim de seara, să fie perfect rece pentru a doua zi când ne apucăm de cozonaci. Trebuie să fie o cremă densă.

Mod de preparare, frământatul cozonacului

Trecem la frământatul cozonacilor începând prin a cerne făina în vasul în care vom pregăti aluatul.

Peste făină vom adăuga sarea și zahărul, amestecandu-le pe toate.

Laptele îl încălzim puțin (să fie puțin călduț), iar în el vom pune coaja de citrice, esență de vanilie și gălbenușurile.

Le omogenizam pe toate, iar peste ele vom adăuga drojdia. Lichidul obținut îl turnam peste făină și începem frământatul.

La început vom avea un aluat lipicios, care cu timpul prin adăugarea uleiului se va desprinde ușor de mâini și de pereții vasului.

Este foarte important ca uleiul să îl adaugăm trepat. Din cei 90 ml de ulei la frământat folosim doar 70 de ml, restul îl folosim când vom modela cozonacii, ungem blatul de lucru cu el.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul apropiat: "Nu mai vreau lucrul acesta"- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

Frământarea durează aproximativ 20 de minute. După ce am obținut aluatul dorit, îi dăm forma unei bile și îl lăsăm să se odihnească timp de 10 minute într-un vas acoperit cu folie alimentară.

În aceste 10 minute vom lua două tăvi de cozonac și le vom tapeta cu hârtie de copt.

Luăm aluatul, îl punem pe blatul de lucru uns cu ulei și îl împărțim în patru părți egale.

Fiecare parte o vom întinde sub forma de foaie dreptunghiulară peste care intidem un sfert din crema de ciocolată.

Deasupra presărăm nuci, stafide și rahat. Rulăm foia și o punem deoparte. Așa vom proceda și cu restul de aluat.

Împletim câte două bucăți și le punem în tăvi. Deasupra stropim cu puțină apă și băgăm tăvile într-o pungă mare de plastic pe care o legăm bine la gură.

Lăsăm cozonacii la dospit în pungă până își dublează volumul, iar după ce au dospit îi ungem cu ou și îi decorăm cu susan.

Coacerea cozonacului:

Îi bagăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute.

Aceștia trebuie să fie rumeni și să treacă testul scobitorii. Îi puteți consuma atât calzi cât și reci.

 

Citește și: Mesaje de Crăciun creștine: Urări și felicitări. „Fie ca Nașterea Domnului să vă lumineze sufletele și casa”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si