
1 din 2 | Reţetă mucenici cu nucă: Modul de preparare tradiţional din Moldova

2 din 2 | Reţetă mucenici cu nucă: Modul de preparare tradiţional din Moldova
Nu există lună martie fără miros de Mucenici sau Sfinţişori! În Moldova, mucenicii sunt preparați dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor.
Un produs de patiserie cu specific românesc așteptat cu nerăbdare în fiecare an pe data de 9 Martie, un preparat culinar din bucătaria tradițională românească sunt sfințișorii sau mucenicii așa cum se prepară ei in Moldova. Iată o rețetă foarte gustoasă de mucenici cu nucă!
Ingrediente mucenici cu nucă
Ingrediente mucenici pufosi
-400g faina
-150ml lapte (o ceasca)
-1 ou -½ cub drojdie (25g)
-2 linguri zahar -½ lingurita sare
-1 pliculet zahar vanilat
-1 lingura ulei
Ingrediente sirop pentru mucenici
-200ml apa
-2 linguri zahar
-1 lingurita zeama de lamaie
-150g nuca macinata pentru servit
-50g miere de albine pentru servit
Mod de preparare mucenici cu nucă
Aluatul pentru mucenici de dulce este aproape asemanator cu cel de cozonac, cum procedam:
-într-un castron punem drojdia fărămițată împreună cu zahărul tos și zahărul vanilat, după care le dizolvăm împreună cu puțin lapte călduț și apoi lăsăm drojdia să crească
-după cinci minute adăugăm deasupra restul de lapte călduț și oul bătut împreună cu puțină sare, amestecăm și începem să adăugăm treptat făină până când obținem un aluat
-răsturnăm aluatul pe blatul presărat cu făină, ne ungem mâinile cu ulei și îl frământăm bine până când acesta devine consistent, elastic și nu se mai lipește
-punem aluatul înapoi in castron și îl acoperim cu un prosop, apoi îl lăsăm să crească într-un loc călduros până când își dublează volumul
Citeste si: Se sărbătoreşte sau nu Ziua Bărbatului pe 9 Martie 2022?
-între timp pregătim siropul pentru însiropat mucenicii, punem apă la fiert împreună cu zahărul tos și îl fierbem timp de zece minute după care oprim focul și adăugăm zeamă de lămâie, miejii de nuca îi mărunțim cu ajutorul unui robot
-între timp aluatul a crescut, așa că îl răsturnăm pe masă și îl rulăm sub formă unui sul pe care îl tăiem in nouă bucăți egale
-ungem puțin masa cu ulei și luăm o bucată de aluat pe care o rulăm până când obținem un șnur potrivit de lung și de gros pe care-l unim formând un cerc și apoi îl răsucim sub formă cifrei 8 obținând astfel un mucenic
-procedăm la fel cu toate bucățile de aluat și apoi punem mucenicii obținuți în tavi de cuptor tapetate cu hârtie de copt, având grijă să lăsăm puțin spațiu între ei
-acoperim tavă cu un prosop că să mai crească, iar după ce au crescut și s-au mărit frumos îi ungem cu un amestec de ou bătut cu lapte sau doar cu lapte și introducem tavă într-un cuptor electric preîncălzit la 250 grade și îi lăsăm să se coacă aproximativ 15 minute, sau până când sunt frumos rumeniți
-când sunt gata îi scoatem din cuptor, îi punem pe o tavă și îi stropim din belșug cu siropul preparat anterior, apoi îi ungem deasupra cu miere și îi presăram cu nucă din belșug.
Citeste si: Sărbătoare 9 martie 2022: Calendar ortodox. Ce nu este bine să faci în această zi?
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.