Rezultate alegeri SUA 2020: Cine va fi noul preşedinte al Americii?

Candidatul democrat Joe Biden s-a arătat sigur de victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA, îndemnându-şi compatrioţii 'să se unească', în vreme ce rivalul său Donald Trump l-a avertizat să nu revendice victoria în mod 'ilegitim', transmite AFP.

Author: Andreea Stoica sâmbătă 07 noiembrie 2020 , 10:23

Rezultate alegeri SUA 2020
Rezultate alegeri SUA 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE: Democratul Joe Biden va deveni al 46-lea preşedinte al SUA, conform proiecţiilor CNN, după ce o victorie în statul în care s-a născut, Pennsylvania, a făcut ca el să obţină cele 270 de voturi ale electorilor de care avea nevoie pentru a câştiga alegerile.

Cu cele 20 de voturi ale electorilor din Pennsylvania, Biden are acum un total de 273 de electori.

Întreaga Americă şi, odată cu ea, lumea întreagă, urmăresc de marţi seară procesul lent de numărare a voturilor.

Chiar dacă fostul vicepreşedinte democrat pare pe punctul de a câştiga cursa pentru Casa Albă, niciuna din marile instituţii media din Statele Unite nu a anunţat până acum câştigătorul.

După o zi de suspans în fieful său din Wilmington, în Delaware, de unde era aşteptat un discurs de celebrare a victoriei, Joe Biden nu a rostit în cele din urmă decât o alocuţiune scurtă, în absenţa rezultatelor.

'Dragii mei americani, nu avem încă declararea finală a unei victorii, dar cifrele oferă un tablou clar şi convingător: vom câştiga aceste alegeri', a afirmat Biden, având-o alături pe senatoarea Kamala Harris, propunerea democraţilor pentru postul de vicepreşedinte.

Joe Biden a trecut în faţa lui Donald Trump în statele-cheie Pennsylvania şi Georgia 

Biden a subliniat avansul pe care l-a luat în ultimele 24 de ore, amintind că a trecut în faţa lui Donald Trump în statele-cheie Pennsylvania şi Georgia, unde numărarea voturilor continuă.

'Suntem pe calea cea bună de a obţine 300 de mari electori', a spus Biden.

Citeste si: Donald Trump anunță că va continua lupta juridică: „Nu voi renunţa niciodată să lupt..”

Adoptând un ton prezidenţial, el i-a îndemnat pe americani să aibă răbdare, după o campanie foarte agresivă.

'Este timpul să ne unim. Trebuie să depăşim furia', a insistat democratul.

Joe Biden conduce cu o diferenţă de aproape 29.000 de voturi în Pennsylvania, stat care, cu cei 20 de mari electori ai săi, i-ar aduce victoria finală.

Trump, avertisment către Biden

În ce-l priveşte, Donald Trump nu a luat cuvântul în public în cursul zilei. Pe Twitter a scris însă că Biden nu ar trebui să revendice victoria în mod 'ilegitim'. 'Şi eu aş putea s-o revendic. Procedurile judiciare nu fac decât să înceapă!', a scris el.

Citeste si: Rezultate alegeri America 2020: Joe Biden conduce! Donald Trump pierde teren în Pennsylvania

Republicanii îşi propun să strângă cel puţin 60 milioane de dolari pentru acţiunile în instanţele judiciare. Un consilier al lui Trump a descris strategia campaniei judiciare ca haotică şi dezorganizată. Un alt oficial republican, citat de Reuters cu condiţia anonimatului, a spus că are îndoieli că acţiunile în instanţe îi vor aduce victoria lui Trump. 'Cursa s-a încheiat şi singura persoană care nu vede acest lucru este Donald Trump', a afirmat el.

Un nou record de cazuri de coronavirus în SUA

Statele Unite ale Americii, ţara afectată cel mai mult de coronavirus, a înregistrat un nou record de cazuri zilnice de infectare – 127.021, iar candidatul democrat Joe Biden, care este aproape de obţinerea voturilor pentru fotoliul de la Casa Albă, a promis că va acţiona pe frontul împotriva Covid-19 încă din “prima zi” a mandatului de preşedinte, relatează AFP.

Până acum, în SUA s-au raportat 236.025 decese cauzate de noul coronavirus, cel mai dur bilanţ din lume. Vineri, s-au înregistrat 1.119 decese, fiind a patra zi consecutivă cu peste 1.000 de decese, ceea ce nu s-a mai întâmplat din august.

Potrivit universităţii Johns Hopkins, vineri s-au înregistrat 127.021 de noi cazuri pozitive cu Covid-19 în decurs de 24 de ore, al treilea record zilnic consecutiv. Totalul cazurilor raportate în SUA de la apariţia Covid-19 este de peste 9,7 milioane.

Citeste si: Zonele cele mai afectate de covid-19 au votat masiv cu Trump

Joe Biden, care este aproape de victoria la alegerile prezidenţiale, a promis că va acţiona încă din prima zi a mandatului său şi va pune în practică planul său de acţiune împotriva virusului,

“Acest lucru nu va putea salva vieţile care s-au pierdut, dar va salva vieţi în următoarele luni”, a spus Biden.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si