Risc maxim de producere a avalanşelor în România. Care sunt zonele vizate

Meteorologii anunţă că riscul producerii de avalanşe este maxim în Munţii Făgăraş, respectiv ”risc foarte mare”. Avertizarea este valabilă la altitudini mai mari de 1.800 de metri. De asemenea, în masivele Bucegi şi Parâng Şureanu este risc mare.

Author: Georgiana Balaban miercuri 17 martie 2021 , 21:02

risc de avalanșe în România
Risc mare de avalanșe.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Meteorologii anunţă risc de producerea avalanşelor de gradul 5 din cinci posibile, respectiv ”risc foarte mare”, în Munţii Făgăraş, la altitudini mari.

Meteorologii avertizează că, după ninsorile din ultimele 24 de ore, ”stratul puţin rezistent şi instabil de la suprafaţă atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada uşoară, de

tip pulver, căzută în ultimele două zile, după cum se observă şi în sondajul efectuat la staţie”.

Citeste si: Alertă meteo: Se întoarce iarnă! Cod galben de ninsori

”Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă pulver. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat şi stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Din cauza cantităţii mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanşării spontane a avalanşelor de dimensiuni mari şi medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici”, au

transmis meteorologii.

Risc mare și în Munții Bucegi și Parâng Șureanu

Aceştia anunţă, de asemenea, risc de gradul patru, respectiv ”risc mare”, în Munţii Bucegi şi Parâng Şureanu.

”La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt”, anunţă meteorologii pentru Munţii Bucegi.

Citeste si: Se întorc ninsorile de sâmbătă. ANM a emis o alertă COD GALBEN de viscol

risc de avalanșe în România
Avalanșe în România.[Sursa foto: google]

”Spontan, în special în zonele adăpostite unde sunt depozite mai mari de zăpadă şi unde sunt plăci noi de vânt, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, prin alunecarea stratului de zăpadă recentă peste stratul vechi, îngheţat, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici”, pecizează meteorologii pentr Munţii Parâng Şureanu.

Citeste si: Codul Galben de ninsori, prelungit de ANM. Se anunță ger cumplit în București

Salvatorii montani din Prahova avertizează turiştii cu privier la riscul producerii avalanseşor şi reamintesc că pe munte se anunţă vreme urâtă, cu vizibilitate redusă.

În această perioadă a anului, toate traseele montane sunt închise.

Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru joi, 18 martie 2021: Vremea rămâne închisă. Vor fi ploi și ninsori!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si