Risc dublu de deces în următorul an pentru pacienții care s-au recuperat din forme grave de COVID-19

Un studiu realizat recent de Universitatea din Florida a descoperit un detaliu îngrijorător: pacienții care supraviețuiesc unei infecții severe cu COVID-19 au de două ori mai multe șanse să moară în decursul anului următor.

Author: Razvan Ilie joi 02 decembrie 2021 , 09:32

Pacienții care au trecut prin forme severe ale COVID-19 au un risc de deces de două ori mai mare în anul următor

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pacienții care s-au recuperat dintr-o formă gravă de COVID-19 au un risc de mortalitate de peste două ori mai mare în decursul următorului an de la îmbolnăvire decât persoanele care

nu au contractat virusul, arată studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida. Studiul a apărut în jurnalul Frontiers in Medicine.  

Citeste si: Începe testarea COVID-19 a elevilor. În școli vor fi folosite primele teste de salivă

Cercetătorii de la Florida au arătat anterior că pacienții care au avut un caz sever de boală aveau de două ori mai multe șanse de a necesita respitalizare pentru complicații COVID-19, informează UF Health.

Pacienții spitalizați cu COVID-19 trebuie monitorizați ca și cum ar fi în risc de infarct 

Experții subliniază acum efectele grave pe care coronavirusul le poate avea asupra organismului. „Aceste constatări întăresc constatarea că traumele interne ale pacienților spitalizați cu COVID-19 au consecințe serioase asupra sănătății oamenilor.

Aceasta este o complicație uriașă a COVID-19 care nu a fost demonstrată înainte”, a declarat Arch G. Mainous, investigatorul principal al studiului și profesor la departamentul de cercetare, management la UF College of Public Health and Health Professions, parte din UF Health.

Citeste si: Noi date despre focarele de COVID din România. Aproape 90% dintre decese, la persoane nevaccinate

„Descoperirile noastre sugerează necesitatea unei monitorizări mai atente a pacienților care au fost spitalizați cu COVID, în același mod în care urmărim îndeaproape persoanele care prezintă risc de atac de cord”, a adăugat Mainous.

„COVID-19 este chiar mai devastator decât am crezut când ne concentrăm doar pe episodul inițial", spun realizatorii studiului. Riscul de deces care urmează în perioada post-spitalizare pentru pacienții afectați cel mai sever de coronavirus este "suficient de mare pentru a-i face pe toți să regândească impactul COVID-19.”

Citeste si: Primele cazuri suspecte de infectare cu Omicron în România

Pacienții sub 65 de ani, riscul cel mai mare

Echipa UF Health a analizat datele din dosarele electronice de sănătate ale a 13.638 de pacienți adulți care au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Apoi, cercetătorii au urmărit pacienții timp de 12 luni.

O concluzie a studiului a fost aceea că pacienții care au trecut prin forme severe ale bolii au avut o posibilitate de deces de două ori mai mare în anul următor. Cei mai predispuși la acest lucru au fost persoanele cu vârsta sub 65 de ani.

Recomandarea medicilor este utilizarea măsurilor preventive, cum ar fi vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de COVID-19.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si