Cazanciuc, despre legea privind starea de alertă: „Guvernul vrea ca în trei zile să restrângem drepturi şi libertăţi”

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, preşedinte interimar al Senatului, acuză Executivul că nu a pregătit din timp un act normativ care să reglementeze perioada de stare de alertă.

Author: G.B. marți 12 mai 2020 , 20:00

robert cazanciuc stare de alertă
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cazanciuc afirmă că proiectul legislativ trimis în Parlament cu acest subiect este ”o copie aproximativă a Decretului privind starea de urgenţă”, iar Guvernul nu a făcut decât să continue ”ce au făcut în perioada de stare de urgenţă: achiziţii publice fără transparenţă, numirea oamenilor

de partid în funcţii fără pregătirea necesară”.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, care îndeplineşte atribuţiile de preşedinte al Senatului, critică în termeni duri proiectul de act normativ care reglementează starea de alertă, el acuzând că acesta nu a fost însoţit de date clare privind numărul persoanelor infectate şi previziuni în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică.

Cazanciuc a catalogat, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, proiectul de lege privind starea de alertă drept ”un paradox constituţional” şi ”o copie aproximativă a Decretului privind starea de urgenţă”.

„De ce ne aflăm într-un paradox? Pentru că acest Guvern vrea ca în trei zile să restrângem drepturi şi libertăţi şi să salvăm ţara de la o epidemie, deşi a condus în toată această perioadă ţara fără să aibă o

idee clară despre ceea ce trebuie să facă” a afirmat Cazanciuc.

El acuză că, timp de trei zile după ieşirea din starea de urgenţă, ”practic nu vor exista reguli pentru protecţie” şi că se poate ajunge ”la adevărate tragedii” în acest context.

Cazanciuc a explicat şi care au fost motivele pentru care senatorii PSD au adus ”foarte multe modificări” proiectului de act normativ. El susţine că nu trebuie impuse aceleaşi restricţii în judeţele grav afectate şi în cele cu doar câteva cazuri.

”Singurul lucru de care s-a preocupat Guvernul a fost de a-şi crea condiţiile pentru a continua ceea ce au făcut în perioada de stare de urgenţă: achiziţii publice fără transparenţă, numirea oamenilor de partid în funcţii fără pregătirea necesară şi, mai ales, fără concurs, cel mai grav este că nici astăzi reprezentanţii Guvernului nu sunt în stare să ofere populaţiei şi Parlamentului date certe pe baza cărora au propus aceste măsuri”, a afirmat senatorul social-democrat.

Cazanciuc acuză, de asemenea, faptul că, atunci când proiectul a fost trimis la Parlament, nu au fost prezentate şi date legate de gradul de infectare a populaţiei, el susţinând că ”populaţia ar reacţiona mult mai bine dacă ar şti cum stau lucrurile”.

Citeste si: Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, testat pozitiv pentru coronavirus

Citeste si: Stare de alertă 15 mai 2020. Tot ce trebuie să ştii: măsuri şi reguli

Citeste si: Spania înregistrează cel mai mic bilanţ al contaminărilor zilnice din ultimele două luni

Şeful Senatului a mai spus că una dintre preocupările din Comisia juridică a Senatului a fost ca starea de alertă ”să nu fie folosită în continuare pentru diverse forme de abuzuri”.

Cazanciuc, despre legea privind starea de alertă: „Guvernul vrea ca în trei zile să restrângem drepturi şi libertăţi”

”Sunt câteva modificări efectuate astăzi în comisiile de specialitate, în Comisia juridică. Starea de alertă poate fi prelungită pentru motive temeinice prin Hotărâre de Guvern, la propunerea ministrului de Interne. Starea de alertă poate fi propusă a nivelul întregii ţări, se supune la vot Parlamentului în trei zile, sau poate fi aplicată în plan local. Una dintre preocupările majore din Comisia Juridică de astăzi a fost ca acest proiect de act normativ să nu fie folosit în continuare pentru diverse forme de abuzuri şi au fost dispoziţii referitoare la situaţia din sănătate, din administraţie, la diverse proceduri de angajare a unor persoane fără concurs, sub masca unor situaţii speciale”, a mai declarat Cazanciuc.

EL a acuzat că proiectul dădea puteri angajatorului să dispună unilateral eliberarea din funcţii a unor angajaţi, sau angajatorul putea dispune unilateral munca de la domiciliu fără ca angajatul să se poată opune, aşa cum prevede legea telemuncii.

robert cazanciuc stare de alertă

Acesta a mai catalogat drept ”formă de sfidare la adresa nevoilor românilor” decizia PNL de a nu vota acest proiect. El a spus că proiectul privind starea de alertă este un ”copy-paste” după proiectul privind starea de urgenţă şi susţine că este ”inadmisibil” să se ceară Parlamentului să îl dezbată în doar 48 de ore.
Senatorul PSD a mai spus că dezbaterile din Comisia juridică au durat aproape cinci ore.

Citeste si: Imagini socante cu un hotel din Targoviste in care sunt tinuti "ostatici" romanii intorsi din strainatate! Oamenii sunt disperati!

”Cred că am înlăturat orice formă de abuz care să fie permisă de un act normativ. Formulări ambigue(...) au fost restricţionate. Asta a încercat din păcate Guvernul PNL să vină cu un proiect de act normativ nu cu gândul de a arăta românilor ce conduită să urmeze ci de a crea breşe pentru răfuieli politice, la nivelul administraţiei locale, la nivelul spitalelor”, a mai spus Cazanciuc.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si