Stare de alertă 15 mai 2020. Tot ce trebuie să ştii: măsuri şi reguli

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. După 15 mai, România intră în stare de alertă. Ce măsuri se vor impune

Author: A.M.S. marți 12 mai 2020 , 14:56

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Românii nu au scăpat încă de măsurile restrictive, chiar dacă după data de 15 mai ţara noastră nu mai este în stare de urgenţă.

Incepand cu 15 mai va intra in vigoare starea de alerta. Aceasta va aduce o serie de obligatii, atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Ce masuri se impun

Potrivit legislatiei, instituirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei le permite autoritatilor luarea unor masuri speciale pentru prevenirea si inlaturarea pericolelor aduse de o situatie de urgenta.

Citeste si: VIDEO| Ce se întâmplă după 15 mai. Decizia Guvernului

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.

Spre deosebire insa de starea de urgenta, nu se pot restrange drepturile constitutionale ale populatiei.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Mall-urile, restaurantele şi barururile rămân închise

Din 15 mai vor fi permise activitatile de comercializare a produselor alimentare si a bauturilor in locatiile care nu presupun ramanerea clientilor in spatii inchise.

De asemenea, in timpul starii de alerta mall-urile vor ramane inchise, dar ca exceptie vor fi deschise centrele de ingrijire personala, stomatologice, optica medicala, curaţatorii şi altele din interiorul acestora.

Citeste si: Orban, despre legea stării de alertă: „Dacă legea nu va intra în vigoare la finalul stării de urgenţă, restricţiile vor fi impuse prin decizii ale CNSSU”

De asemenea, este permisa vânzarea produselor electronice si electrocasnice, dar doar daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliul/sediul cumparatorului.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.

Purtatea măştii de protecţie

Starea de alerta obliga personalul acestor operatori economici sa poarte masca de protectie, ce va fi schimbata la un interval de cel mult patru ore. De asemenea, operatorii economici sunt obligati sa ofere solutii de dezinfectare a mainilor la intrarea in magazine.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Frizeriile şi cabinetele stomatologice se deschid

Accesul in frizerii sau in cabinetele stomatologice se va putea face doar pe baza de programare, iar cei care vor gestiona programarea vor trebui sa determine daca viitorul client are simptome de raceala.

Şcolile rămân închise

In timpul starii de alerta scolile raman inchise. Vor merge la cursuri doar elevii din anii terminali, care vor fi grupati in salile de clasa in grupuri de cate 10, iar activitatea nu va dura mai mult de 3 ore.

Citeste si: Se vor da amenzi şi după 15 mai? Anunţul făcut de Guvern

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Bisericile se deschid, dar slujbele se fac în aer liber

Bisericile se vor deschide, insa slujbele vor putea fi realizate doar in spatii deschise. Daca intra in biserici, oamenii trebuie sa pastreze o distanta de 8 metri unii fata de altii.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.

Accesul controlat în mijloacele de transport în comun

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.  In timpul starii de alerta accesul la metrou ar putea fi controlat iar calatorii au obligatia de a pastra o distanta de cel putin 1.5 metri unul fata de celalalt.

In transportul public se va urca numai pe usa din fata, iar locurile care pot fi ocupate de calatori vor fi marcate cu verde, numarul de pasageri care pot intra intr-un autovehicul fiind limitat la 50%. Purtarea mastii de protectie va fi obligatorie.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Hotelurile se deschid, însă nu pentru turişti

Hotelurile vor fi deschise insa nu pentru turisti. Se vor putea caza doar cei care calatoresc in interes profesional. Va fi permisa cazarea unei singure persoane in camere, iar masa va fi luata in regim de room service.

Preţuri plafonate la medicamente

Masurile pregatite de guvern mai prevad ca, pe durata starii de alerta, sa existe posibilitatea plafonarii preturilor la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive, materiale sanitare si echipamente de protectie, aparatura medicala.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Munca de acasă

Tot pe perioada starii de alerta angajatorul poate dispune unilateral desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Ce este starea de alertă?

Starea de alertă este prevăzută în OUG nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă. Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:

  • avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol;
  • declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă;
  • intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative;
  • acordarea de ajutoare de urgenţă;
  • instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;
  • solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională;
  • acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.

Citeste si: Klaus Iohannis: Starea de urgenţă încetează în România, din 15 mai

Ce drepturi sau libertăți pot fi restrânse pe timpul stării de alertă?

În plus, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.   Zonele afectate de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă. Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.

De asemenea, conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Citeste si: Cazanciuc: "Dreptul la libera circulaţie poate fi restricţionat doar prin lege"

Declararea stării de alertă să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezență nu se justifică în cazul situaţiilor de urgenţă la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.

Ce este starea de urgență?

Potrivit articolului 3 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/1999, starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:

  • existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;
  • iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Citeste si: VIDEO| De la stare de urgență, la alertă. Ce se va întâmpla după 15 mai

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.  Starea de urgenţă este decretată de preşedinte şi apoi avizată în Parlament, în termen de cinci zile. Aceasta se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. În cazul în care este vorba despre calamităţi, responsabilităţile şi atribuţiile autorităţilor locale sunt preluate de Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, scrie forbes.ro.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.

Pe durata stării de urgenţă sunt interzise limitarea dreptului la viaţă, cu excepţia cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război, tortura şi pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante, condamnarea pentru infracţiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului naţional sau internaţional, precum şi restrângerea accesului liber la justiţie, se arată în Legea nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Care este diferența dintre starea de alertă și starea de urgență?

În cazul stării de urgență se restrâng drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat, în timp ce pentru starea de alertă drepturile constituţionale ale locuitorilor nu se vor restrânge.

Citeste si: Concret. Ce vacanțe vom putea organiza după 15 mai

Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli.  Mai exact, starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Jador isi vinde limuzina de lux! Cat cere pe ea fostul Faimos de la Survivor Romania 2021 Jador isi vinde limuzina de lux! Cat cere pe ea fostul Faimos de la Survivor Romania 2021
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
spotmedia.ro
Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate... Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate împiedica să mai saboteze semafoarele
b1.ro
Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă,... Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?
infoactual.ro
Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile... Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile până în 2028
infoactual.ro
Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât... Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât chimiotarapia
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si