VIDEO| Americanii evacuează ambasada. 60 de români sunt captivi în Afganistan

După 20 de ani de conflicte sângeroase, timp în care au murit mii de oameni, dintre care şi 27 de militari români, talibanii au pus din nou mâna pe conducerea Afganistanului. Aramata afgană a cedat capitala fără luptă, în schimbul promisiunii că nicio persoană nu va avea de suferit. Între timp, talibanii negociază formarea unui guvern interimar, iar actualul preşedinte a anunţat că se retrage. 60 de români sunt încă acolo, potrivit Ministerului Român de Externe.

Author: Georgiana Balaban duminică 15 august 2021 , 19:06

romani-captivi-in-afganistan
Talibanii au ajuns la Palatul prezidențial.[Sursa foto: Captură KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dacă până mai ieri, autorităţile afgane susţineau că îşi vor apăra ţara, iar talibanii vor fi înfrânţi, în această dimineaţă, veştile din Kabul şocau o lume întreagă.

Talibanii erau la porţile capitalei cu ordinul clar de a nu trage, în schimbul unui transfer de putere paşnic. Ceea ce pare că s-a şi întâmplat. Potrivit unor surse, preşedintele şi alţi înalţi demnitari se aflau la prânz în aeroport pentru a fugi din ţara recucerită de talibani. Destinaţia lor este necunoscută. Pentru a linişti populaţia, oficialii afgani spun că va fi un transfer paşnic de putere.

Citeste si: Cum luptă cercetătorii cu pandemia

Talibanii au ajuns la Palatul prezidențial

Între timp, imagini din zona ambasadei americane arată cum mai multe elicoptere fac ture între clădirea reprezentanţei diplomatice a Statelor Unite şi aeroport, pentru a evacua personalul.

Potrivit unor surse americane, se vorbeşte despre o evacuare totală, care va dura până la 72 de ore. Printre zborurile elicopterelor s-au auzit şi focuri de armă în zona ambasadei.

În Kabul, oraş în care au căutat refugiul zeci de mii de afgani care au fugit din calea talibanilor, tensiunea domneşte pe străzi. Într-un clip postat pe twitter, drumul care duce către aeroport este plin de maşini.

Citeste si: Țara lovită de inundații dezastruoase și incendii, în același timp

Afganii care vor să scape din ţara lor, de teamă. În alte fotografii, zeci de oameni au luat cu asalt ambasadele străine pentru a prinde pe ultima sută de metri o viză. Alte cozi s-au format în faţa băncilor, de unde afganii îşi retrag banii economisiţi.

„Angajații unei bănci au ieșit și au spus: întoarceți-vă, nu avem bani cash, altă dată au spus să aștepte până primesc cash, data următoare au spus că nu au terminat de numărat încă, doar vin și pleacă.”, a zis un martor.

Oamenii sunt neîncrezători în promisiunile militanţilor talibani.

Citeste si: Trei zile de doliu național în Algeria, țara mistuită de incendii

În Kabul a ajuns şi familia lui Mohammed, formată din 7 persoane. Stă la un adăpost unde primeşte hrană, dar nu ştie ce îi va aduce ziua de mâine. Şi-a pierdut slujba acum 3 luni din cauza conflictelor, iar puţinii bani pe care îi avea i-a cheltuit pe drum.

În Herat, un alt mare oraş cucerit de talibani ieri, un luptător taliban susţine că viaţa oamenilor nu s-a schimbat.

În ofensiva lor, talibanii au intrat în casa unui general afgan, un aliat al americanilor si au fost uluiţi de luxul în care trăieşte. În imagini, luptătorii extremişti susţin că până şi mobila ar fi suflată cu aur. Talibanii s-au filmat în timp ce se relaxau în fotoliile generalului, dar şi cu un serviciu de ceai, despre care spun că ar fi tot din aur. Pe tavan se observă un candelabru impresionant.

Citeste si: Preşedintele Afganistanului își dă demisia după ce talibanii au preluat Kabulul. Cine îl va înlocui

În acest moment, în palatul prezidenţial care a rămas fără preşedinte s-ar afla aproximativ 10 reprezentanţi ai talibanilor, printre care şi unul cu legături puternice în reţeaua teroristă Al-Qaeda.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si