13 din 28 de state membre UE au ramas principalii furnizori de armament si echipament de politie catre Egipt, in pofida impunerii masurii de suspendare a transferului de arme catre aceasta tara, instituita dupa ce in 2013 sute de protestatari au fost ucisi de fortele de ordine egiptene.

Potrivit Mediafax, in 2014 aceste state membre UE au aprobat 290 de licente pentru echipament militar cu destinatia Egipt, in valoare totala de peste 6 miliarde de euro.

Printre echipamentele exportate se numara: arme de mici dimensiuni, arme uşoare şi muniţie, vehicule blindate, elicoptere militare, armament greu destinat operaţiunilor antiteroriste şi militare şi tehnologie de supraveghere.

La aproape trei ani de când au avut loc uciderile în masă care au determinat Uniunea Europeană să le ceară statelor membre să întrerupă transferul de arme către Egipt, situaţia în ceea ce priveşte drepturile omului s-a înrăutăţit”, a spus Magdalena Mughrabi, directorul interimar adjunct al programelor Amnesty International pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

“Uzul excesiv de forţă, arestările arbitrare în masă, tortura si dispariţiile forţate au devenit o parte a modului de operare al forţelor de securitate ”, a subliniat Magdalena Mughrabi.

“Statele membre UE care tranferă arme şi echipament de poliţie forţelor egiptene care participă la dispariţii forţate, tortură şi arestări arbitrare la scară largă acţionează în mod necorespunzător şi riscă să fie complice la aceste încălcări grave”, a adăugat aceasta.


Statele UE care au furnizat arme către Egipt prin exporturi sau intermediari începând cu anul 2013 sunt România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si