Un raport mondial al fericirii ne arată faptul că românii sunt din ce în ce mai triști, pe măsură ce anii trec și ei îmbătrânesc. 

Spre exemplu, în anul 2023, românii erau puțin mai fericiți decât în prezent, în anul 2024. România s-a dus din ce în ce mai în jos în ultimul an, pierzând 8 locuri în fața altor țări, în „clasamentul țărilor fericite”.

România scade în clasamentul țărilor fericite. Care este cauza?

Țara noastră se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite țări. În anul 2023, România se clasa pe locul 24, conform Raportului Mondial al Fericirii. 

Cea mai fericită țară pentru al șaptelea an consecutiv este Finlanda care se menține foarte bine pe primul loc din clasament.

raportul mondial al fericirii

România se află pe locul 32 în clasamentul țărilor fericite.

[Sursa foto: World Happiness Report]

Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a menționat că în general, tinerii sunt cei mai fericiți, iar apoi, pe măsură ce anii trec, nivelul de fericire pe care îl simt oamenii scade. Momentul în care „regăsim” fericirea este spre bătrânețe.

Citește și: VIDEO. El este indianul care și-a construit un conac pe un zgârnie-nori. Magnatul riscă să nu locuiască niciodată în casa în care a investit 20 de milioane de dolari. Care este problema?

„În România, seniorii nu au un nivel de fericire la fel de mare că în țările vestice, nu avem conceptul de îmbătrânire activă, ai noștri când se pensionează consideră că viața s-a încheiat, așteaptă să li se termine viața.

Nu văd acea perioadă ca pe o nouă etapă. Apoi sunt și problemele legate de nevoile financiare la bătrânețe”, a explicat rectorul UBB Cluj-Napoca pentru Digi24.

Făcând o comparație între tinerii din România și tinerii din vest, a ieșit la iveală faptul că cei din țara noastră sunt puțin mai fericiți decât cei din spațiul vestic.

„Tinerii din spațiul vestic au tendința să plece de acasă când ajung la 18 ani, să trăiască prin forțele proprii.

S-au confruntat din plin cu diverse crize, în perioada de criză 2008 – în studiu avem cuprinsă perioada  2006 – 2010 – și în perioada de acum în care avem crize economice, sociale, război, am avut Covid, război. Așa că în cazul lor, nivelul de fericire a scăzut.

În schimb, la români suntem obișnuiți să fim susținuți de părinți o perioadă mai lungă de timp, iar contactul cu crizele nu a fost așa complicat", mai adăugat rectorul UBB.

oameni fericiti

Conform raportului țărilor fericite, Finlanda se află de 7 ani pe locul 1.

[Sursa foto: iStock]

Finlanda este cea mai fericită țară pentru al 7-lea an la rând, iar Israel ocupă locul 5 la fericire, în ciuda războiului

Așa cum am menționat anterior, Finlanda este țara cea mai fericită pentru al 7-lea an consecutiv. Unii oameni ar putea infirma acest lucru, având în vedere vremea rece și cantitatea de lumină pe care oamenii o au de la Soare pe parcursul unei zile. Ei bine, se pare că există unele calități puternice ale acestei țări, care o fac să „zboare” direct pe locul 1 la fericire.

Finlanda, ţară cu vreme rece- unde luminile nordice dansează iarna şi soarele de vară străluceşte toată noaptea- are multe de învăţat când vine vorba de condiţiile sociale potrivite pentru fericire.

Sondajul cere fiecărui participant să îşi noteze viaţa ca întreg, luând în considerare ceea ce apreciază, a declarat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, şi editor fondator al World Happiness Report.

„Şi afli că Finlanda este destul de bogată în toate aceste lucruri, cum ar fi faptul că portofelele sunt returnate dacă sunt scăpate pe stradă, că oamenii se ajută unii pe alţii zi de zi, că oportunităţile de sănătate şi educaţie sunt de foarte bună calitate şi distribuite universal- astfel încât toată lumea iese mai mult sau mai puţin la fel de la poarta de start" , a menționat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, conform stirileprotv.ro

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Totodată, el a remarcat și că Finlanda are imagranți fericiți.

femeie fericita

Israelul se află pe locul 5 la capitolul fericire.

[Sursa foto: Freepik]

Pe de altă parte, Israel se află pe locul 5 în topul țărilor fericite, ceea ce poate părea puțin bizar, având în vedere războiul cu Hamas.

Autorii raportului fericirii au menționat că acest clasament se bazează pe o medie de trei ani. Astfel, adesea efectul „evenimentelor cataclismice” din ultimul an se resimt mai puțin.

Citește și: Ce poți cumpăra cu 50 de euro dintr-un supermarket, în Japonia? O studentă româncă ne arată plasa uriașă de cumpărături

Topul celor mai fericite 20 de ţări din lume în 2024

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Suedia

5. Israel

6. Olanda

7. Norvegia

8. Luxemburg

9. Elveţia

Citeste si: Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă cu Dumnezeu. Mergeți și pupați alea, iar după aceea înjurați vecina.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Un festival din Slovacia, marcat de un incident dramatic. O furtună puternică a provocat prăbușirea unui cort peste festivalieri- radioimpuls.ro

10. Australia

11. Noua Zeelandă

12. Costa Rica

13. Kuweit

14. Austria

15. Canada

16. Belgia

17. Irlanda

18. Cehia

19. Lituania

20. Regatul Unit 

Ultimul loc la fericire, 143, este ocupat de Afghanistan.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si