Zilnic, sute de tone de legume sunt exportate din Matca, Lun­guleţu şi Izbiceni către Ucraina, ţară care a avut probleme cu producţia agricolă din cauza războiului cu Rusia.

Sute de tone pleacă zilnic în Ucraina

Această piaţă de desfacere a fost o oportunitate pentru Ro­mânia, care arunca sute de tone de legume din cauza crizei de supra­producţie, care apare în sezon.

„Anul acesta, salvarea micilor producători din Matca, din Lunguleţu şi din Oltenia a fost Ucraina. Ucraina este o piaţă spre care  pleacă zilnic tiruri cu legume româneşti. Dacă nu era această piaţă, se aruncau vagoane de roşii la gunoi, pentru că a venit căldura şi nu avea cine să ia aşa mari cantităţi. Eu sunt organizator de export şi pot să vă spun că de la Matca de câteva săptămâni pleacă zilnic câte 20 de tiruri cu legume spre Ucraina, dar mai pleacă şi din zona Olteniei şi din Lunguleţu. În total, cred că pleacă 700-800 de tone de legume pe zi”, a spus Daniel Ciuhureanu, membru al Brateşleg Grup în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Citeste si: Când se va termina războiul din Ucraina? Autoritățile au făcut anunțul

Lipsa procesării materiei prime româneşti duce la două situaţii: în sezonul de producţie a legumelor în câmp se crează un surplus care devine risipă alimentară, iar acest surplus duce la importuri mai mari de conserve de legume.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Horoscop 6 iulie 2022. Câștiguri mari pentru două zodii. O zi plină de surprize

Mai mult, din cauza sezonului scurt, România oricum are iarna importuri mari de legume.

Secetă în mai multe zone din țară

Seceta contină să facă ravagii în toată țara! Pâmântul a crăpat și culturile femrierilor sunt distruse! Întreaga Europă, dar și alte continente resimt efectele unui val de căldură nemaiiîntâlnit!

Citeste si: Cozi interminabile la ieșire din România, după ce un șofer ucrainean de TIR a leșinat la volan. Zeci de oameni stau în soarele arzător fără apă sau mâncare

Deja lipsa apei a uscat cultura de porumb și grâu, din care nu se mai poate recupera aproape nimci spun fermierii.

Citeste si: MAE face avertizări de călătorie în Grecia, din cauza incendiilor

Ne confruntăm cu cel mai secetos an agricol, conform meteorologilor. Există zone agricole din țară unde cantitățile de precipitații din ultimele opt luni nu au depășit nici măcar 50 de litri/metru pătrat.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si